Javítóintézeti neveltek bántalmazták nevelőjüket és egymást Nagykanizsán

Az EMMI Nagykanizsa, Kemping u. 6. szám alatti javítóintézetének két növendéke tavaly június 7-én 21.00 óra körüli időben a nevelői szobában idegesíteni, provokálni kezdték az éjszakás gyermekfelügyelőjüket, őt „kutyának”, „vamzernek” nevezték, műanyag késeket felvéve, „megböködünk” szavakkal hergelték, „tedd fel a kezed”, „ha jó gyerek vagy, ütsz magadért” szavakkal verekedésre hívták, kinevették, majd az egyik növendék a nevelőiből kifelé menve a földre söpörte a nevelői asztalon elhelyezett tárgyakat és átment a nappaliba.

A nevelő utána ment, majd kérdőre vonta magatartásáért, vitatkoztak, kiabáltak egymással. Ekkor lépett hozzájuk a 17 éves I. rendű fiatalkorú intézeti nevelt vádlott, aki két kézzel, ököllel megütötte nevelője mellkasát, aki ennek következtében hátra, a fal felé lépett. Az I. rendű vádlott utána lépve két kézzel megragadta a sértett pólóját és „Jár a pofád, csicska vagy, de nem mersz ütni, miért a kicsibe veszel bele?” szavakkal a falnak nyomta őt.

(A nagykanizsai javítóintézet. Fotó: S. Varga György)

A gyermekfelügyelőnek sikerült megnyomnia a pánikgombot, mire a fiatalkorú vádlott elengedte őt. A sértett a bántalmazás következtében sérülést nem szenvedett.

A gyermekfelügyelő, mint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben meghatározott munkakörben foglalkoztatott személy, e tevékenységének gyakorlása során közfeladatot ellátó személynek minősül.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség közfeladatok ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat.

Fenti bántalmazást megelőzően,2020. március 18. napján, 17.00 óra körüli időben I. rendű fiatalkorú vádlott a szintén 17 éves, intézeti nevelt II. rendű társával a javítóintézet udvarán szóváltásba kerültek egy másik intézeti csoportba tartozó társukkal, mely vita az udvaron rendészként jelenlévő nevelő közbelépése nyomán nem fajult verekedéssé.

Amíg a rendész az egyik fiatalkorú vádlott és a sértett közé állt, a másik fiatalkorú vádlott ököllel ütni kezdte intézeti társát és több, legalább hét-nyolc alkalommal megütötte annak fejét és felsőtestét. A bántalmazásba bekapcsolódott fiatalkorú vádlott társa is, aki ököllel szintén több, legalább öt alkalommal megütötte a sértett fejét. A bántalmazás során a sértett a földre került, ahol a verekedésbe bekapcsolódó 19 éves harmadik intézeti nevelt vádlott is bántalmazta, több, legalább két alkalommal fejen rúgta a sértettet.

A bántalmazásnak a rendészek beavatkozása vetett véget, akik az udvar másik felébe menekítették a sértettet, és a vádlottakat is próbálták visszatartani.

A bántalmazás következtében a sértett orrcsonttörést szenvedett, mely sérülés tényleges gyógytartama nyolc napon túli, 28 napra tehető volt.

A három vádlott erőszakos, kihívóan közösségellenes cselekménye az elkövetés helyére, módjára és időpontjára tekintettel alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen, így velük szemben csoportosan elkövetett garázdaság bűntette és súlyos testi sértés bűntette miatt is vádat emelt a Zalaegerszegi Járási Ügyészség fiatalkorúak ügyésze – tájékoztatta honlapunkat dr. Jánky Judit, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.