Húsvágó bárddal hajtotta el az éjszakai rablót

Egy osztrák állampolgár a tulajdonát képező kerecsenyi lakóházában 2021. december 18.-án egyedül tartózkodott, élettársa Ausztriába utazott. A sértett 21 óra körül lefeküdt aludni, a sérelmére korábban elkövetett vagyon elleni cselekmények miatt az ágya melletti asztalra helyezte pénztárcáját, benne irataival, 12 db 100 eurós, 1 db 20 eurós és 1 db 10 eurós bankjeggyel.

A tárca egy másik rekeszében legkevesebb 15.000,- forint volt. Egy 1962.-ben született kerecsenyi férfi azt gondolta, hogy sértett nem tartózkodik otthon, ezért a sértett sérelmére már több esetben vagyon elleni cselekményeket elkövető vádlott 2021. december 19.-én 4 óra körül lakásához, az utcafronton lévő középső ablakához ment.

Az ablakok nyitott külső szárnyait kézzel kinyitotta, majd a belső oldali, felső, szintén nyitott ablakszárnyon benyúlva, a belső kilincset kinyitotta és az ablakrácsokon átbújva a lakás konyhájába bemászott. A sértett a zajokra felébredt, s a nyitott szobaajtón kinézve a lakásban mozgást látott, ezért az ágyból felkelve és egy zseblámpát magához véve az előszobába lépett, ahol felismerte a vádlottat, aki ekkor már eltulajdonítási szándékkal magához vette a sértett birtokában lévő pénzt.

A sértett a félhomályban szem elől vesztette a vádlottat, őt a lakásban keresni kezdte, majd a konyhából, illetve a WC irányából visszafordulva észrevette, hogy a mosógép melletti sarokban megpróbált elbújni. A sértett rákiabálva megfogta egyik karját, aki a helyzetből szabadulni akart, ezért komoly fájdalmat okozva megragadta a sértett heréit.

Ekkor a sértett a közelben a falra akasztott húsvágó bárdot levette, s a bárd tompa felével kétszer a vádlott kezére ütött, hogy őt elengedje. Ennek hatására vádlott elengedte a sértett heréit, ám a konyhaasztalon lévő kés irányába nyúlt, ezért a sértett ismét a vádlott kezére ütött. Ekkor a vádlott a kezét visszahúzta, majd őt a sértett az előszoba felé kilökte. A szoba közepén vádlott megállt, s „Du sehen morgen” kijelentést és kezével gyufát meggyújtó mozdulatot tett, majd a bejárati ajtó reteszét elhúzva a lakásból távozott.

A vádlott a nála lévő 1200 euró és 15.000,- forint készpénz, összesen 467.283,- forintot a lakásból nejlonzacskóban elvitte, ám annak további sorsa ismeretlen. Vádlottnál a nyomozóhatóság összesen 2.648 forint értékben 7 euro 20 centet foglalt le, így sértett kárából 464.635,- forint nem térült meg.
A sértett a bántalmazása során a herezacskó és a herék nyílt sebében megnyilvánuló, 8 napon belül, 7 nap alatt gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség a vádlott mint többszörös visszaeső ellen rablás bűntette miatt emelt vádat a napokban – tudatta honlapunkkal hétfőn dr. Jánky Judit, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.