Hetvenéves mozgáskorlátozott férfi erősködött Zalakaroson

Egy budapesti férfi a feleségével és két kiskorú gyermekével 2020. szeptember 25.-én 9 óra 30 perc körül egy Ford típusú személygépkocsival Zalakaroson a Termál úton közlekedett a Gyógyfürdő tér irányából az üdülő sor relé. A járművet a Zalakarosi Fürdő előtti parkolóban kívánta leparkolni, haladási irányát tekintve a tőle baloldalon található parkolóban.

Mivel a Termál úton a forgalmi irányok záróvonallal voltak elválasztva egymástól, ezért egészen az üdülő sorig haladt, ahol balra elkanyarodott. Kanyarodása során az ott található járdáról – helyismeret hiányában – azt gondolta, hogy az szerviz út, ezért arra rákanyarodott. Ekkor észlelte, hogy az járda, megállt, majd hátramenetbe kezdett, amely során jobbra- hátra kanyarodott járművével a Termál út felé tekintve a jobb oldali forgalmi sávba.

Ugyanezen időszakban Zalakaroson, a Termál úton közlekedett a vádlott, egy 1952.-ben született győri férfi és házastársa szintén egy személygépkocsival. A Gyógyfürdő tér irányából az üdülő sor felé haladtak, ahol balra bekanyarodtak, majd a menetirány szerint jobb oldali forgalmi sávban a „Megállni tilos” jelzőtábla hatálya alá eső útszakaszon az úttest jobb szélére lehúzódva megálltak, hogy a mozgásában korlátozott vádlott kiszálljon a járműből és a csomagjait onnan kivegye.

A vádlottnak mindkét csípőjében protézis található, ezért nehezen mozog és nem akart a parkolóból visszamenni a fürdő bejáratához. Miközben a vádlott a felesége által vezetett jármű csomagtartójából vette ki a csomagjait, a budapesti férfi által vezetett személygépkocsi tolatásba kezdett. Ennek során a jármű közel ment a vádlott autójához, ezért a vádlott a másik autót megütögette kézzel és a vezetőjének kiabált, hogy álljon meg, nehogy elüsse őt vagy nekiütközzön az autójának.

A pesti férfi rászólt, hogy ne ütögesse az autóját, emiatt szóváltás alakult ki köztük. A pesti férfi el akarta hagyni a helyszínt, mert az autóban ülő felesége, valamint hat és nyolcéves leánygyermekei megijedtek a vádlott viselkedésétől. Visszatolatott a fürdő épülete mögötti szervízútra, majd előre indult, hogy kimenjen a főútra. Ekkor a vádlott eléállt, nem akarta elengedni, mondván, hogy telefonon rendőri segítséget kért. A vádlott egyik kezében a telefonját, másik kezében a nyitott esernyőjét tartotta, mert esett az eső.

Amikor a pesti férfi az autóval lassan haladva a vádlott testközelbe ért, akkor a vádlott nadrágját elérte az autó eleje. Ezen a vádlott feldühödött, és a nyitott esernyővel legalább három alkalommal a Ford személygépkocsi motorháztetőjére ütött. Az autóban ülő gyerekek ettől sírni kezdtek, nagyon megijedtek az ismeretlen személy viselkedésétől. A motorháztető az ütések következtében kissé behorpadt és meg is karcolódott, a rongálással a vádlott 30.000 Ft kárt okozott.

A cselekmény forgalmas időben és helyen, közvetlenül a fürdő bejáratánál történt, így alkalmas volt arra, hogy azon mások megbotránkozzanak, vagy attól megijedjenek. Az autó megrongálásával okozott kár nem térült meg.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség garázdaság vétsége miatt emelt vádat a napokban – tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.