Felfüggesztett börtön a román családnak, akik közel 4 milliónyi ékszert loptak egy kanizsai ékszerboltból

Egy 1981-ben született férfi, egy 1990-ben született nő, és egy 2000-ben született fiatalember – egy román család – július 30-án érkeztek egy olasz rendszámú gépkocsival az M7-es autópályán Letenye térségébe, ahol járművük meghibásodott, javításra egy letenyei autójavító műhelybe szállították be.

A javításra várakozó terheltek a szerelőtől érdeklődtek a környéken lévő ékszerboltokról, arra hivatkozva, hogy ott ékszereket kívánnak eladni. Ugyanakkor a családtagok elhatározták, hogy az ékszerboltból lopni fognak.

(Egy tálcányi aranyat lopott el Nagykanizsáról a román família. Fotó: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

Terheltek egy letenyei panzióban szálltak meg, majd taxival egy nagykanizsai ékszerbolt és zálogházhoz mentek. Az I.r. terhelt az eladók figyelme elterelése céljából átadott a nála lévő, értékesítésre szánt ékszerekből, melyekért előbb euróban szerette volna megkapni az ellenértéket, de az eladók tájékoztatása alapján, miszerint csak forintban fizethetnek, elfogadta a 235.500,- forint összeget, mialatt a III.r. terhelt felmérte a helyszínt.

Az aranyékszer eladását követően a II.r. terhelt az üzletből távozott. Az I. és II. r. terhelt az eladók figyelmének további elterelése érdekében az eladókhoz lépve előbb egy vastag karláncot, majd egy pecsétgyűrűt is eladásra kínáltak fel. Azokat végül az eladók visszautasították, mert nem aranyból voltak.

Ezt követően az üzletből valamennyien távoztak. Az üzletbe 2-3 perc elteltével lépett be egy nő, aki jelezte a dolgozóknak, hogy az üzlet előtt egy, az ékszerbolt tikettjével ellátott pecsétgyűrűt talált. Az eladók látva, hogy a gyűrű az üzlet kirakatából származik, ekkor észlelték, hogy az ékszerbolt utcai portáljáról társai segítségét kihasználva a III. r. terhelt kiemelt és eltulajdonított egy 30×30 cm méretű tárolót a rajta lévő aranyékszerekkel együtt, így 18 db pecsétgyűrűt, 3 pár fülbevalót, 4 db karkötőt, 3 db medált, és 1 db nyakláncot összesen 3.603.000 Ft.értékben.

A lopásban egymás tevékenységéről tudó és segítő terheltek az üzletből történő távozást követően taxival visszamentek a szervizbe, az eltulajdonított ékszereket a nő – a II.r. terhelt a testüregében illetve a ruhája alatt rejtette el. A rendőrök a terhelteket elfogták, az eltulajdonított ékszereket a nyomozóhatóság lefoglalta, és a sértettnek kiadta, így a kár megtérült.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség a terheltek ellen gyorsított eljárásban – bíróság elé állítással – lopás bűntette miatt emelt vádat. A Nagykanizsai Járásbíróság röviddel a vádemelést követően a terhelteket végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte – tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.