Facebookon keresett vevőt a nem létező autóra

A Nagykanizsai Járásbíróság május 11-én jogerős ítéletet hozott annak a férfinak ügyében, aki a Facebookon keresett vevőt egy nem létező autóra.

A vádlott és barátja 2017 novemberében hirdetést tettek közzé a közösségi oldalon, miszerint – egy német cég képviseletében – külföldről hoznak be gépkocsikat és azok tartós bérletével kapcsolatos ügyintézést végeznek.

A sértett megállapodott a hirdetőkkel, hogy beszereznek neki egy személygépkocsit. A megegyezés szerint a megbízó 3500 euró előleget volt köteles adni a vádlottnak, majd havi 300 euró bérleti díjat fizet, melyet követően 2900 euró végtörlesztéssel megkapja az autót.

A sértett 2017. november 14-én kifizette az előleget, s cserébe egy fiktív német cég által jegyzett formanyomtatványt kapott. A gépkocsi átadása különböző ürügyekre hivatkozással nem történt meg.

A férfi végül úgy döntött, hogy nem veszi meg a járművet és visszakéri a pénzt, de azt többszöri felszólítása ellenére sem kapta meg, ezért értesítette az illetékes rendőrkapitányságot.

A Nagykanizsai Járásbíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat csalás bűntettében és hamis magánokirat felhasználásának vétségében, ezért őt 90 nap elzárásra és 200 óra közérdekű munkabüntetésre ítélte. Az elzárást a büntetés-végrehajtási intézetben kell végrehajtani.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlottnak egy kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia, az 1.090.740 Ft-os kár megtérítését, továbbá azt, hogy a sértett megbocsátott neki.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy különösen visszaeső, többszörösen büntetett előéletű, valamint a cselekményét a felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el. Az ítéletet mind az ügyész, mind a vádlott és védője tudomásul vette, így az jogerős – tájékoztatta honlapunkat szerdán dr. Vándor Virág a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.