Elsikkasztotta a 700 ezres előleget a kanizsai szerelő

Egy 1974-ben született nagykanizsai férfi tavaly november 6-án Nagykanizsán vállalkozási szerződést kötött egy megrendelővel nagykanizsai lakásának központi fűtés szerelési munkáinak az elvégzésére. A szerződésben a férfi a munkát a szükséges anyagok megérkezésétől függően, de előreláthatóan 2019. november 15. és 2019. november 23. között vállalta elvégezni azzal, hogy az anyagbeszerzés az ő feladata, amelyre előlegként 700.000 Ft készpénzt vett át a szerződés aláírásakor.

A szerelő tudott arról, hogy a megrendelő felesége beteg, 2019. novemberében kórházi ellátásra szorul, így a munkával ennek ideje alatt kell végeznie. A férfi 2019. november 12-én a szükséges anyagokat emailben megrendelte egy kft.-től, amely ugyan megerősítette a megrendelést, a vételár előleg bekérése iránt azonban már nem intézkedett, rendszerhiba miatt az erre irányuló üzenetet nem küldték ki neki.

Emiatt a férfi az előleg befizetés szükségességéről nem szerzett tudomást, így annak eleget sem tett, ezért a cég 2019. december 3-án már a megrendelése törléséről értesítette őt. A vállalkozó építési anyagot így sem ekkor, sem később nem vásárolt. A megrendelő a késedelem miatt bizalmát vesztette, ezért 2019. november végén a szerződéstől elállt, visszakérte az általa kifizetett összeget a terhelttől azzal, hogy tudatosította benne, hogy a munkát a továbbiakban már mással kívánja elvégeztetni.

A férfi azonban az anyagelőleg címén átvett összeggel elszámolni nem tudott, mivel azt megrendelést követően, de pontosan meg nem állapítható időben felélte. Ekkor ugyanis munkahellyel, jövedelemmel, megtakarítással avagy bármilyen egyéb ingó vagyonnal nem rendelkezett, egyetlen tulajdonát Kiscsehiben egy belterületi ingatlan ¼ tulajdoni illetősége képezte, amelyet viszont korábbi tartozásai miatt összesen 5.629.732 Ft értékben végrehajtási jog terhelt.

A férfi, hogy tettét leplezze előbb újabb és újabb fizetési haladékot kért a megrendelőtől, majd végül különböző, általa kitalált ürügyekre hivatkozással megtagadta az összeg visszafizetését. A megrendelő ezért fizetési meghagyás kibocsátását majd végrehajtást kezdeményezett. A férfi azzal, hogy a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonította 700.000 Ft kárt okozott a sértettnek, amely nem térült meg.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség sikkasztás bűntette miatt emelt vádat a napokban – tájékoztatta honlapunkat hétfőn dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.