Előzés után felnyársalta a szalagkorlát a vétlen autóbuszt

A cselekmény idején 57 éves olasz állampolgár férfi még 2017. július 09.-én délelőtt az M7-es autópályán vezette olasz hatósági jelzésű személygépkocsiját Nagykanizsa felől Zalakomár irányába.

Amikor a férfi járművével az autópálya 199 km-szelvényébe ért, a jobb oldali (külső) forgalmi sávban szabályosan közlekedő moldáv hatósági jelzésű autóbusz előzésébe kezdett.

A bal oldali (belső) forgalmi sávban haladva előzés közben figyelmetlensége miatt a férfi jobbra áttért a jobb oldali forgalmi sávba és ott személygépkocsija jobb elejével az általa előzni szándékozott autóbusz bal elejének ütközött.

Az ütközés következtében elveszítette uralmát a személygépkocsi felett, azzal balra letért az úttestről, ott az autópálya pályatestjeit elválasztó bal oldali szalagkorlátnak ütközött, majd a bal oldali füves padkán állt meg. Az autóbusz az ütközés következtében jobbra tért le az úttestről és a jobb oldali szalagkorlátnak ütközött, majd a szalagkorlátot hozzávetőlegesen 70 méter hosszan maga előtt felgyűrve az úttest mellett jobb oldalt kialakított rézsű tetején jobbra megdőlve állt meg.

A felgyűrt szalagkorlát egy darabja az autóbusz elejének alsó részébe befúródott, áthaladt a lépcső felett, keresztülhaladt az első ülések alatti raktérben kialakított fekvőhelyen, ahol ekkor a váltósofőr tartózkodott, majd a padlózatot a harmadik üléssornál áttörte és az utastérbe kijutott.

A váltósofőr 8 napon túl gyógyuló, maradandó fogyatékosságot eredményező sérüléseket szenvedett. Két utas 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség közúti baleset okozásának vétsége miatt emelt vádat – tudtuk meg dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivőjétől.