Elkábított, vadaskertben nevelt vadat lövettek ki

A Nagykanizsai Járásbíróság a november 9-én megtartott előkészítő ülésen nem jogerős ítéletet hozott azzal a két férfivel szemben, akik bérvadászat céljából külföldről Magyarországra hozattak egy gímszarvas bikát, s kilövése után a hatóság valótlan adatokkal állított ki trófeabírálati lapot.

Az I. és a II. rendű vádlottak 2017 nyarán Ausztriában felkeresték a IV. rendű osztrák vádlottat, aki gímszarvasok vadaskerti körülmények közötti tenyésztésével foglalkozott. Az I. és a II. rendű vádlott megvásárolt a tenyésztőtől egy értékes agancs trófeával rendelkező gímszarvas bikát, melyet a IV. rendű vádlott szállított Magyarországra. Az állatot a II. rendű vádlott édesanyjának birtokában lévő melléképületében helyezték el azzal a céllal, hogy bérvadászat során kilőjék.

A magyarországi vadászati szabályok tiltják a nem természetes környezetben felnevelt gímszarvas vadászatát, így a beszállítást követően az eredetét a bérvadász előtt elhallgatni, őt megtéveszteni, természetes körülmények között felnövő állatként kilövetni nem szabad. Ennek ellenére az I. és a II. rendű vádlottak egy vadászatszervezőt úgy tájékoztattak, hogy a zalai vadásztársaság területén fellelhető egy kiváló trófeával rendelkező és régóta figyelt bika. 2017 szeptemberében a vadászatszervező két francia vadásszal megállapodott az állat kilövetésében.

A megbeszélt időpontban a vadászterületre a II. és a IV. rendű vádlott kiszállította az elkábított állatot, majd a IV. rendű vádlott megbízta segítőjét, hogy az előzőleg, egy injekciós tűbe felszívott élénkítő anyagot az állat mely testrészébe adja be, hogy az magához térjen. Ezt követően a szarvast az egyik francia bérvadász kilőtte. Néhány nap elteltével az I. és a II. rendű vádlottak a trófeát az illetékes hatóságnak elbírálásra bemutatták, amely alapján adatait hamis tartalmú közokiratban rögzítették. A megtévesztett francia vadász a vadászszervező részére 35.000 eurót, vagyis 10.850.000 Ft-ot fizetett.

A Nagykanizsai Járásbíróság a történteket elismerő I. és II. rendű vádlottakat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett csalás bűntettében és társtettesként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében, ezért őket 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette, illetve a vádlottakat előzetes mentesítésben részesítette. (Ez azt jelenti, hogy a vádlott már most mentesül az elítéléshez kapcsolódó következmények alól, s a jövőben olyan tartalmú hatósági erkölcsi bizonyítványt kaphat, amelyben “a bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel” kitételt tüntetik fel.)

A bíróság a III. és a IV. rendű vádlottakra 2021. február 9. napján tárgyalás mellőzésével bűnsegédként elkövetett csalás bűntettében hozott jogerős végzést, melyben mindkettejükre 300 napi tétel pénzbüntetést szabott ki, egynapi tétel összegét 1.500 Ft-ban megállapítva.

Az ítéletet az I. és a II. rendű vádlottak és védőik tudomásul vették, míg az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn a fellebbezés megfontolására – tájékoztatta honlapunkat dr. Vándor Virág, a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője.

Az eset Felsőrajk és Pötréte környéki vadászterületen történt, az ügyben egy nagykanizsai és egy alsórajki férfi is érintett.