Elhunyt a Nagykanizsán elgázolt idős nő, vádat emeltek a sofőr ellen

T. Sándor terhelt 2017. január 20-án 17 óra 56 perckor Nagykanizsán, az Európa Tanács úton közlekedett a forgalmi rendszámú személygépkocsival a Kalmár út irányába. Ekkor éjszakai fényviszonyok voltak és a közvilágítás működött. Amikor a terhelt a járművel az Európa Tanács út és a Kalmár út kereszteződéséhez ért, kb. 28-32 km/óra sebességgel közlekedett és az „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla hatálya alatt balra kis ívben bekanyarodott a Kalmár útra.

Kanyarodása során azonban nem biztosított elsőbbséget a neki balról, a Kalmár úton, kivilágított kerékpárral a Lékai út irányából a Vásár út irányába közlekedő 59 éves kanizsai nőnek, ezért a két jármű összeütközött, s a sértett az ütközés következtében az úttestre esett. A terhelt a személygépkocsival vészfékezést követően állt meg az ütközési pont közelében.

A baleset következtében a nő 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, majd 2017. március 23. napján a kórházban elhunyt.
A sértett halálának közvetlen oka a baleset talaján kialakult több szervi elégtelenség következtében bekövetkezett keringési és légzési elégtelenség volt. A sértett halála és a baleset között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg.

A baleset oka részben az volt, hogy a terhelt a kanyarodás megkezdése előtt nem biztosított elsőbbséget a neki balról a védett úton közlekedő kerékpárosnak, másrészt az volt, hogy a terhelt a balra kanyarodást nem nagy ívben, hanem kis ívben hajtotta végre, így megszegte a Kresz 28. § (2) bekezdés b) pontjában és a 31. § (3) bekezdésében foglaltakat.

A bűncselekmény elkövetését a helyszíni szemléről készült jegyzőkönyv, a helyszínrajz, a fényképmelléklet, a rendőri jelentések, a bűnjeljegyzék, a kamerafelvétel, az igazságügyi orvosszakértői boncolás jegyzőkönyve és az ahhoz kapcsolódó igazságügyi orvosszakértői vélemény, a sértett orvosi kezelésére vonatkozó iratok, az igazságügyi műszaki szakértői vélemények, a tanúvallomások és a terhelt részbeni beismerő vallomása bizonyítja.

T. Sándort közúti baleset okozásának vétségével vádolják – olvasható a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség vádiratában. (Helyszínelési fotók: ZMRFK)