Eladta a ki sem fizetett gépeket a kanizsai exfőnök

Még tavaly október 25-én felszámolás alá került egy nagykanizsai székhelyű Kft., amelynek egy 45 éves nagykanizsai férfi volt az ügyvezetője.
A felszámolási eljárás során derült fény arra, hogy a férfi által vezetett gazdasági társaság 2013. május 13. napjától kezdve egy 20 tonnás 7.000.000 Ft értékű Reis stancoló gépet bérelt egy budapesti székhelyű Kft-től, melynek bérleti részleteit kisebb csúszásokkal ugyan, de fizette.

A fenti gépen kívül 2016. március 29-én kelt adásvételi szerződéssel a Kft-től, mint eladótól vásárolt egy 30 tonnás 9. 200.000 Ft értékű ugyancsak Reis típusú présgépet és egy Westofen kemencét a tartozékaival együtt, mely utóbbi vételára 500.000 Ft volt.
A fent említett adásvételi szerződésben foglaltak értelmében az eladó 90 napot biztosított a vevő részére a fenti eszközök vételárának kifizetésére, valamint azzal a kikötéssel élt, hogy az eszközök tulajdonjoga csak a teljes vételár megfizetése után száll át a vevőre.

A férfi a fenti határidő letelte után nem gondoskodott a vételár kifizetéséről, így a gépek nem kerültek a tulajdonába. Ennek ellenére a férfi ügyvéd által készített, 2017. július 05-n kelt adásvételi szerződéssel eladta egy harmadik személynek a tulajdonba nem került fentiekben említett présgépeket és kemencét, azokat sajátjaként, per és tehermentesnek megjelölve értékesítette, azokkal sajátjaként rendelkezett.

Az adásvételi szerződés készítésekor az ügyvédet hamisan arról tájékoztatta, hogy a fenti gépek tulajdonjogát megszerezte, így közreműködött abban, hogy jog létezésére vonatkozó valótlan tartalmú magánokirat készüljön, amit a gépek értékesítése érdekében felhasznált.
A sértett Kft a beszerzett szakértői vélemény szerint 16.700.000 Ft kárt szenvedett, mely a gépek lefoglalásával és kiadásával megtérült.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járásbíróságon – értesült honlapunk dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivőjétől.