Egy nagyrécsei férfi halt meg Rigyácnál – Vádemelés

Egy 58 éves, becsehelyi nő 2017. november 20. napján, 05 óra 55 perckor egy Toyota Avensis típusú személygépkocsival közlekedett a kétirányú forgalmú, töredezett, egyenetlen burkolatú 7. számú főúton lakóhelye, Becsehely irányából Nagykanizsa felé.

A járműben utasként, a jobb első ülésen férjét szállította: a biztonsági öveiket mindketten használták. A hajnali órában -1 C° hőmérséklet volt, valamint éjszakai, korlátozott látási viszonyok. Az égbolt borult, a forgalom pedig gyér volt.

(Frontális ütközésben összetört személygépkocsik a 7-es főúton Rigyác külterületén 2017. november 20-én. A balesetben egy ember meghalt, kettőt kórházba vittek. MTI Fotó: Varga György)

A nő a járművel kb. 69-114 km/óra közötti sebességgel közlekedett a fagypont körüli hőmérséklet, valamint a lejtős, jeges, csúszós úttest ellenére. A helytelenül megválasztott sebesség miatt a személygépkocsi megcsúszott.

A Toyota irányíthatatlanná vált

Az irányíthatatlanná vált Toyota áttért a terhelt menetiránya szerinti bal oldalra, majd ott kb. 200 méter megtétele után összeütközött a szemben, kb. 70-80 km/óra sebességgel közlekedő sértett által vezetett Peugeot Partner típusú tehergépkocsi bal első részével. A sértett a baleset bekövetkezésekor biztonsági övét nem használta. A vétlen gépkocsi vezetője a helyszínen meghalt, a férj 8 napon túli, míg a terhelt 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

(Helyszíni fotó: MTI/Varga György)

A baleset bekövetkezésének oka az volt, hogy a terhelt a fagypont körüli hőmérséklet és a csúszós, jeges útviszonyok ellenére az általa vezetett jármű sebességét helytelenül választotta meg, s ezért az autó a csúszós úttesten megcsúszott, irányíthatatlanná vált, s áttért a szemközti forgalmi sávba.

A baleset eredményének bekövetkezésében a sértett is közrehatott, mégpedig azzal, hogy biztonsági övét nem használta. Mindezek miatt a Zalaegerszegi Járási Ügyészség halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt emelt vádat az 58 éves nő ellen – tudtuk meg dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivőjétől.
Az áldozat egy 48 éves nagyrécsei férfi volt.