Csalás: nagyrécsei, zalakomári telephelyekre vett fel 93 milliót

nagyrécse

Az I. rendű vádlott (O. László), mint egyéni vállalkozó nagyrécsei, illetve zalakomári telephely megjelölésével állattartó telep korszerűsítésére nyújtott be pályázatot 2007 szeptemberében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A hivatal 2008 áprilisában 642.252.456 Ft támogatási összeget állapított meg az I. rendű vádlott számára. 2008 májusában a vádlott növénytermesztés létesítményeinek korszerűsítésére pályázott sikeresen: 2008 decemberében 103 millió Ft-os támogatási összeget ítélt meg számára az MVH. A vádlott mindkét pályázati összegből hívott le előleget. A vád szerint az elszámoláshoz becsatolt számlák (a vonatkozó cégek képviselői az ügy II., illetve III. rendű vádlottai) mögött valós gazdasági teljesítés nem minden esetben történt, illetve a gazdasági események csak részben valósultak meg a pályázatban feltüntetett módon.

A vádlott ezzel a Magyar Államnak és az Európai Uniónak összesen 93.143.654 Ft vagyoni hátrányt okozott. Az I. rendű vádlott tudomással bírt a kiállított számlák valótlan tartalmáról, azokat szerepeltette a könyveléseiben, s ezzel az állami költségvetésnek 73.238.406 Ft kárt okozott.
A kapcsolt ellenőrzések során kiderült, hogy a III. rendű vádlott – az egyik érintett cég ügyvezetője – 2010. év IV. negyedévére nem készített áfa bevallást, s ezzel a vád szerint 3.797.651 Ft-tal csökkentette az állami adóbevételt.
O. László és társainak tárgyalása a héten lesz a Zalaegerszegi Törvényszéken. (Forrás: bíróság.hu)

Vélemény, hozzászólás?