Bíróság elé áll a Facebook csoportokban csaló nagykanizsai nő

A vád szerint a vádlott 2018 őszén belépett egy privát Facebook csoportba, amelynek adminisztrátora decemberben adománygyűjtő felhívást tett közzé.

Olyan rászorulók jelentkezését várta, akiket a csoport tagjai támogathatnának. Erre a felhívásra a vádlott is jelentkezett valótlanul azt állítva, hogy szomszédai – egy idős házaspár – rossz anyagi körülmények között, egyedül nevelik unokáikat.

A megtévesztés hatására az adminisztrátor gyűjtést szervezett, s a befolyt több mint 300.000 forintból tabletet vásárolt, amit elküldött a vádlottnak. Az eszközt a nő átadta szomszédainak, s erről fényképet is küldött a Facebook csoportnak, ezzel is növelve bizalmukat. Ezt követően különböző valótlan indokokkal – pl. a nagyszülők elhalálozása, betegség – további összegeket csalt ki a csoport tagjaitól.

Volt, aki csak 1000 forintot utalt, de akadt olyan is aki összesen több mint egymillió forintot adományozott. A 20 sértettnek közel 2 millió forint kárt okozott, amelyből csupán 228.200 forint térült meg.

O.L.V. 2020-ban több olyan internetes csoporthoz is csatlakozott, ahol kismamák kínáltak eladásra gyermekgondozással kapcsolatos holmikat. A nő elhatározta, hogy olyan árucikkeket fog hirdetni, amelyek valójában nincsenek a birtokában. Az így kicsalt közel 780.000 forintot megélhetésére és különböző divatcikkekre fordította. A sértetteknek okozott kár visszafizetéssel megtérült – olvasható a Zalaegerszegi Törvényszék nyilvános tárgyalási jegyzékében.

Előzmények itt: Rengeteg embert vert át kanizsai, magyarországi és külföldi Facebook csoportokban egy nagykanizsai nő.