Ausztriában bevont jogsival trükközött a zalakarosi férfi, de lebukott

Egy 48 éves zalakarosi férfi tavaly november 15-én este az ausztriai Fügenbergben szeszes italtól befolyásolt állapotban vezette Mercedes-Benz típusú gépjárművét, amikor az osztrák rendőrök ellenőrzés alá vonták. A légalkoholmérő készülék 1,09 mg/l értéket mutatott, ezért a helyszínen elvették a vezetői engedélyét, és ellene szabálysértési eljárást indítottak.

A Schwazi Járási Hivatal megállapította az ittas járművezetés szabálysértését, ezért a férfit 7 hónapra eltiltotta a járművezetéstől, egyúttal a szabálysértés miatt bevont vezetői engedélyt 2018. december 11-én Magyarország Bécsi Nagykövetsége útján megküldte a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárságának.

Időközben a férfi hazatért Magyarországra és mivel vezetői engedélyre továbbra is szüksége lett volna, 2018. november 22-én megjelent a nagykanizsai kormányablaknál, ahol azt a valótlan bejelentést tette, hogy a vezetői engedélyét 2018. november 17-én Nagykanizsán elveszítette, ezért annak pótlását kérte.

Az eljáró ügyintéző által kiállított, majd a férfi által aláírtan visszaadott jegyzőkönyvben a bejelentését írásban is megerősítette, egyúttal büntetőjogi felelőssége tudatában akként nyilatkozott, hogy a vezetői engedélyét a rendőrség nem vonta vissza.

A férfi valótlan nyilatkozata nyomán a közlekedési igazgatási hatóság 2018. november 22-ei érvényességi kezdettel a terhelt részére kiállított egy új vezetői engedélyt.
A hatóság ugyanis csupán 2019. január 9-én szerzett tudomást arról, hogy a férfi vezetői engedélyét valójában bevonták.

A zalakarosi férfi ellen a Nagykanizsai Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat – tudta meg honlapunk dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivőjétől.