Asszonyokat támadott meg, rabolt ki Nagykanizsán

Egy letartóztatásban lévő 26 éves büntetett fiatalember – mivel rendszeres jövedelemforrással nem rendelkezett – 2018. márciusában elhatározta, hogy pénzszerzési céllal egyetlen rántással, – ha szükséges a sértettek ellenállásának leküzdése érdekében további rángatással, illetve bántalmazással – női táskákat szerez meg. Cselekményei elkövetéséhez kabátja kapucniját a fejére húzza, hogy arca rejtve maradjon, így a felismerés lehetőségét kizárja.
A terhelt fizikai ellenállásra kevésbé képes idősebb nőket szemelt ki, tudata átfogta a táska puszta erőteljes megrántása, illetve rángatása következtében a sértettek földre esésének, ily módon a sérülés okozásának lehetőségét, melybe belenyugodott.
A terhelt cselekményeit rendszeres haszonszerzésre törekedve követte el.

(Fotó: archív. Egy nagykanizsai rablás helyszíne, amikor a Platán-Soron egy idős nőt akartak kirabolni. A fényképet éppen arra járó olvasónk készítette)

1./ 2018. március 19-én 19,15 óra körüli időben a Nagykanizsa, Attila u. 2. szám alatti Péterfy Általános Iskola és a Platán sor 5. szám alatti Dr. Mező Ferenc Gimnázium között elhelyezkedő sportpálya melletti járdaszakaszon észlelte a vele szemben gyalogosan közlekedő 64 éves nagykanizsai nőt. Elhaladt mellette, majd utána fordulva megpróbálta egy erőteljes rántással letépni a sértett bal válláról fekete színű női szövet válltáskáját, melynek két fülét fogta is a sértett. Miután nem járt sikerrel, a terhelt rángatni kezdte a táskát, azt azonban ilyen módon nem tudta megszerezni, ezért a sértettet a földre lökte, többször megütötte, megrúgta. A nő eleinte a földön is szorította a táskát, majd testét védve elengedte azt, a terhelt pedig a táskával, valamint a benne lévő pénztárcával, 10.000 Ft készpénzzel, olvasó szemüveggel, OTP bankkártyával, a sértett személyi igazolványával, lakcímkártyájával, vezetői engedélyével, valamint adó és TAJ kártyájával elfutott. A későbbiek során a készpénzt magához vette, a táskát egyéb tartalmával egy szemetes konténerbe dobta.
A táska és tartalma eltulajdonításával a terhelt 45.000 Ft kárt okozott, mely nem térült meg.
A sértett a bántalmazás következtében koponyazúzódást, mindkét térdén bőrpírt, mint 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

2./A terhelt 2018. március 23-án 19,30 óra körüli időben a Nagykanizsa, Petőfi u. 5. szám alatti Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. (volt leánykollégium) épülete közelében megtámadta a járdán gyalogosan haladó 64 éves nagykanizsai nőt, aki a bal kezében vitte barna színű kézi táskáját. A terhelt erőteljes mozdulattal megpróbálta a sértett kezéből kirántani a táskát, mely nem sikerült, az erőbehatással azonban a földre döntötte a táskát szorító sértettet. A sértett hanyatt esett és tarkója közepes, illetve azt meghaladó erővel a járdának csapódott, eszméletét vesztette, a terhelt pedig magához vette a táskáját és azzal, valamint a benne lévő pénztárcával, kb. 2.000 Ft készpénzzel, a sértett személyi igazolványával, lakcímkártyájával, K&H bankkártyájával elfutott a helyszínről. A későbbiek során a táskából a készpénzt kivette, a táskát egyéb tartalmával eldobta, azt azonban ismeretlen személy másnap megtalálta és a lakcím szerinti ház bejáratai ajtajára akasztva visszajuttatta. A sértettre járókelők találtak rá egy lámpaoszlop tövében ülve, s mivel a sértett hányt, állapota miatt mentőt hívtak számára.
A táska eltulajdonításával okozott 17.000 Ft kárból ily módon – a készpénz kivételével – 15.000 Ft megtérült.
A sértetti a koponyasérülés 8 napon túl gyógyuló, közvetlen életveszélyt eredményező sérülés. A halálos eredmény bekövetkezésének elmaradása az idejekorán megkezdett szakszerű és célirányos orvosi ellátásnak tudható be.

3./A terhelt 2018. március 26-án 21,10 óra körüli időpontban észlelte a Nagykanizsa, Hevesi úti ABC áruház mögött a Rózsa utca irányába haladó 56 éves nagykanizsai nőt. Amikor a sértett egy bokros, tujás területhez ért, futni kezdett utána, s beérve hátulról megpróbálta letépni bal válláról a sértett által kézzel is fogott fekete színű bőr táskáját. A sértett hangosan segítségért kiabált, mire a terhelt – félve esetleges elfogásától – futva elmenekült, így a tartalmával együtt összesen 44.600 Ft értékű táskát nem tudta eltulajdonítani. A sértett táskájában volt pénztárcája, 1.500 Ft készpénz, Nokia típusú mobiltelefonja SIM kártyával, OTP bankkártyája és személyi igazolványa, lakcímkártyája, egyéb közokiratai, gyári belépő kártyája. A bűncselekménnyel veszélyeztetett érték összesen 46.100 Ft.

4./A terhelt 2018. március 27-én 12,30 óra körül Nagykanizsán, a Hevesi Sándor úton a Kodály Zoltán u. 2. számú ház közelében, a járdán hátulról futva megközelítette a bevásárlásból lakására tartó időskorú 74 éves nőt, s mellé érve hirtelen kitépte kezéből a bevásárló táskát, mellyel elfutott. A táskában volt a sértett pénztárcája, 25.000 Ft készpénz, 2 db 1.000 Ft értékű Erzsébet utalvány, pontgyűjtő kártyák, egy Samsung Galaxy mobiltelefon SIM kártyával és különböző élelmiszerek.
A táska tartalmát a későbbiek során átvizsgálta, abból kivette a készpénzt és a telefont, mely utóbbit elajándékozott, a táskát annak további tartalmával eldobta. A bűncselekménnyel okozott 73.973 Ft kár nem térült meg.

A Zala Megyei Főügyészség a fiatalember – mint különös visszaeső- ellen 1 rb., életveszélyt okozó testi sértés bűntette 2 rb., rablás bűntette, 2 rb., készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétsége, 2 rb., közokirattal visszaélés vétsége, 1 rb., lopás vétségének kísérlete, továbbá 1 rb., lopás bűntette miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Törvényszéken – értesült honlapunk dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivőjétől.