Állatkínzás miatt áll bíróság elé egy kanizsai nő

Egy 1987-ben született nagykanizsai nő 2021. áprilisától volt tulajdonosa a Pocak hívónevű, közepes testű keverék kan kutyának. A nő az ebet a Nagykanizsa, Csengery úti otthonában kezdetben a lakásban tartotta, majd kb. 2021. júniusától udvari kutya lett belőle.

A kutyára a vádlott még kölyökkorában, vagyis a hozzá kerülésekor egy nyakörvet csatolt, amit az udvarra helyezését követően nem vett le róla, illetve nem ellenőrizte azt, így annak a tágítására a kutya méretének növekedésével arányosan nem került sor. Az egyre szorosabbá váló nyakörv az állaton folytonosan mélyülő körkörös nyaki sebet eredményezett, mely fertőzöttséggel társult.

(A fotó illusztráció)

A fertőzés következtében a szepszis kialakulásának a közeli veszélye állt fenn, amely mindenképpen az állat elhullásához vezetett volna. A vádlott a kutya nyakán ily módon kialakult gyulladásos sebet több hónapon keresztül kezeletlenül hagyta, az állaton a nyakörvet nem tágította, az elfertőződött sebet nem gyógyította, illetve gyógyíttatta. 2021. december 14.-én a vádlott lakcímén lakossági jelzésre állatvédők jelentek meg, majd az ő bejelentésük alapján rendőri intézkedésre került sor.

A vádlott lemondott a kutya tulajdonjogáról, így az Állatvédelmi Járőrszolgálat Zala megye Egyesülete képviseletében eljáró civil állatvédő az ebet azonnali orvosi ellátás céljából állatorvoshoz szállította, aki életmentő sürgősségi műtéti beavatkozást végzett rajta. A kutya pusztulása azért maradt el, mivel kiemelték a környezetéből és rövid időn belül állatorvosi gyógykezelésben részesült.

Az állatra szorult nyakörv eredményeként kialakult súlyos gyulladás a hétköznapi ingereknél erősebb, annak következményei a szokásosnál erőteljesebb szenvedéssel és fájdalommal jártak, az ebbel való bánásmód különös szenvedést okozott a számára.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat a napokban – közölte honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.