A kutyakufár haláljárata

A 29 éves férfi hazájában, Olaszországban rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, ezért 2018. év elején elhatározta, hogy bevételét Magyarországon illegális kutyatenyészetekből származó kölyökkutyák Olaszországban történő értékesítéséből egészíti ki.
2018. május 6. napján a délutáni-esti órákban Torinóból Magyarországra utazott az általa vezetett Alfa Romeo típusú személygépkocsival. Lajosmizsére ment, ahol 2018. május 7-én a reggeli órákban egy ismeretlen, engedély nélküli ebtenyésztéssel foglalkozó személytől 19 uszkár jellegű kölyökkutyát vett át 1000 Euró ellenében.(Fotó: Tetovált Állatmentők – Facebook)

A kutyakölykök életkora a nyolc hetet nem érte el, a jellemzően 4-5 hetes kiskutyákat az anyaállatoktól a férfi jogszabálysértő módon, idő előtt választotta el, továbbá nem gondoskodott a szállításhoz szükséges állat egészségügyi dokumentumokról, a szükséges egyedi azonosító jelzés elhelyezéséről, valamint oltásokról sem.

A férfi a 19 kölyökkutyát a személygépkocsi levegőtlen csomagterében állatszállító boxok nélkül szabadon, összezsúfolva helyezte el, majd még aznap Tornyiszentmiklósra ment, hogy a magyar-szlovén, majd a szlovén-olasz államhatárt átlépve Torinóba jusson. A Lenti Rendőrkapitányság járőrei a gépkocsit 2018. május 7. napján 11.35 órakor ellenőrzés alá vonták, a kiskutyákat lefoglalták, majd állatvédelmi szervezeteknek kiadták.

A férfi az állatok átvételekor minimális mennyiségű, csupán 2-4 kiskutyának elegendő és szükségleteit kielégítő táplálékot adott a 19 kölyökkutyának, azonban a magyar átvételi helyszíntől Torinóig tartó, 11-12 órás időtartamra tervezett út során a kiskutyák további etetéséről, itatásáról, mozgatásáról, a járműben történő levegőcseréről nem gondoskodott.

A bánásmód miatt a 19 kölyökből 14 kiskutya azonnali orvosi ellátást igényelt, 4 kiskutya shockot kapott, őket az állatvédő szervezetek munkatársai az átvételt követően azonnal állatorvoshoz szállították, a 4 kölyökkutya életét csak a gyors állatorvosi beavatkozás mentette meg. A gondos orvosi ellátás ellenére azonban a legyengült immunrendszerű állatok közül 3 héten belül 3 kölyökkutya elpusztult. Az életben maradt kölykök közül többen is egészségkárosodást szenvedtek.

Az ügyben a Lenti Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat a Lenti Járásbíróságon – értesült honlapunk dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivőjétől.