A kanizsai bolhapiacon vette a drogot

Egy 1982-ben született pacsai férfi 2020. október 19-e előtt Nagykanizsán a Vásárcsarnok melletti ún. bolhapiacon ismeretlen személytől csekély mennyiségű marihuanát és extasy tablettát vásárolt, amelynek egy részét elfogyasztotta, míg a megmaradt kábítószert engedély nélkül a birtokában tartotta.

A Nagykanizsai Rendőrkapitányság rendőrei 2020. október 19-én házkutatást tartottak pacsai lakásában, ahol egy sárga színű gyümölcs aszalóban nettó 0,53 gramm mennyiségű fekete, zöld és barna színű növényi törmeléket, egy Momert és egy Breiwista feliratú zöld-és barna növényi törmelékkel szennyezett digitális mérleget, 1 db piros színű két részes műanyag kézi őrlőben 0,03 gramm nettó tömegű zöld színű növényi anyagot, valamint egy „Anni-Panni” feliratú kivágott tetejű műanyag vödörben és mellette kiszóródva nettó 6,60 gramm zöld színű növényi anyagot foglaltak le.

A lefoglalt anyagok és a lefoglalt tárgyakon levő szennyeződések kannabiszra jellemző kannabinoid vegyületeket, köztük delta-9-THC-t tartalmaztak. A lefoglalt növényi anyagokban levő totál-THC mennyisége nem érte el a csekély mennyiség felső határát, annak mintegy a,2-24 %-a volt.

A vádlottól a rendőri intézkedés alkalmával vizeletmintát vettek. A vádlott vizeletéből MDMA-4-et és delta-9-THC-COOH-t lehetett kimutatni. A delta-9-THC-COOH a kenderből készült hasis és a marihuana pszichotróp hatásáért felelős hatóanyagának a delta-9-terahidrokannabinolnak az emberi szervezetben keletkező és a vizelettel kiürülő metabolitja. Jelenléte Cannabis fogyasztására utal. az MDMA-4 amfetamin származék, leggyakrabban „extasy” néven kerül forgalomba. Az MDMA és a marihuana kábítószernek minősül.

A vádlott a fenti esetet követően újból kábítószert szerzett, amelyet engedély nélkül tartott a lakásán. A Nagykanizsai Rendőrkapitányság rendőrei 2020. december 17.-én ismételten házkutatást tartottak a vádlott lakásában Ekkor az utcafront felőli nagyobbik szobában levő gardróbszekrény mögött, alufóliába csomagolva zöld színű növényi törmeléket valamint egy Marlboro márkájú cigarettásdobozban lezáratlan nejlon tasakban zöld színű tablettákat és tabletta törekékeket illetve fehér port találtak, melyeket lefoglaltak.

A lefoglalt összesen nettó 13,39 gramm tömegű tabletta és tablettatöredék MDMA-t, míg az összesen nettó 5,02 gramm tömegű növényi törmelék delta-9-THC-t tartalmazott. A tablettákban és a zöld növényi törmelékben becsült kábítószerek együttes mennyisége meghaladja a csekély mennyiség felső határát, annak 1,99-2,16 szorosa (199-216 %-a).

A vádlottól a rendőri intézkedés alkalmával vér-és vizeletmintát vettek. A vizeletminta amfetamint, MDMA-t és delta-9-THC-COOH-t tartalmazott. A delta-9-THC-COOH a kenderből készült hasis és a marihuana pszichotróp hatásáért felelős hatóanyagának a delta-9-terahidrokannabinolnak az emberi szervezetben keletkező és a vizelettel kiürülő metabolitja. Jelenléte Cannabis fogyasztására utal. Az amfetamin, az MDMA és a marihuana kábítószernek minősül.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség kábítószer birtoklásának bűntette miatt emelt vádat a napokban – tudatta honlapunkkal hétfőn dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.