A kábítószerek mellé felzárkóztak az új pszichoaktív szerek Nagykanizsán

Egy 1996-ban született nagykanizsai férfi 2021. július 17. napját megelőzően, konkrétan nem ismert időben az eljárás során ismeretlenül maradt személytől, ismeretlen helyen kb. 30 gramm ADB-BUTICANA hatóanyagokat tartalmazó növényi törmeléket, úgynevezett herbált, valamint pontosan meg nem határozható, de csekély mennyiségű amfetamint tartalmazó, úgynevezett speedet szerzett meg saját fogyasztásra, majd azokból 2021. július 17. napján vagy azt nem sokkal megelőzően fogyasztott.

A nyomozó hatóság 2021. július 17. napján 21 óra 25 perckor Nagykanizsán, a Báthory út 1. szám alatt található buszpályaudvaron intézkedés alá vonta a vádlottat, ez ennek keretében tartott ruházatátvizsgálás eredményeként a nadrágzsebéből egy műanyag tasakban előkerült a vádlott által korábban ismeretlen személytől vásárolt, az általa történő fogyasztást követően megmaradt, új pszichoaktív anyagot tartalmazó, összesen 29,17 gramm nettó össztömegű növényi törmelék.

A Nagykanizsai Rendőrkapitányság a feltalált növényi törmeléket lefoglalta, valamint 2021. július 17. napján 23 óra 55 perckor vizeletmintát vetetett le tőle. A vizeletmintában 0,92 µg/ml amfetamin és 7,84 ng/ml ADB-BUTINACA-karbonsav volt kimutatható. Az ADB-BUTINACA-karbonsav a hasis és marihuána hatóanyagához hasonló hatású, mesterségesen előállított vegyületeknek, az úgynevezett kannabinoidoknak a fogyasztást követően az emberi szervezetben keletkező bomlásterméke, amely az ADB-BUTINACA szintetikus kannabinoidból származik. Az amfetamin kábítószernek minősül.

A lefoglalt és megvizsgált, összesen 29,17 gramm nettó össztömegű növényi anyagok ADB-BUTINACA hatóanyagot tartalmaznak, mely új pszichoaktív anyagnak minősül. A lefoglalt növényi anyagon lévő új pszichoaktív anyag mennyisége 1,132 gramm, ami meghaladja a csekély mennyiség felső határát (annak 226 %-a), de nem éri el a jelentős mennyiség alsó határát (annak 11,32 %-a).

A Nagykanizsai Járási Ügyészség csekély mennyiséget meghaladó mennyiségű új pszichoaktív anyag tartásával elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és kábítószer birtoklásának vétsége miatt emelt vádat a napokban – tudatta honlapunkkal hétfőn dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.