12 rendbeli lopással vádolnak egy nagykanizsai férfit

Az állandó munkahellyel, lakóhellyel és rendszeres jövedelemmel nem rendelkező 1998-ban született nagykanizsai férfi 2020. április 01-én Bakon tartózkodott, ahol dél körül megjelent az OMV töltőállomás shop részében. Ennek során az eladó figyelmét kijátszva a ruházata alá rejtett 3 db 7 Days Double márkájú croissant-t 495 Ft. értékben, majd a shopból fizetés nélkül távozott.

A férfi 2020. április 16-án délután édesanyja, és annak férje által lakott Nagykanizsa, Csengery úti lakáshoz ment, melyhez – bizalmatlanság okán – kulccsal már nem rendelkezett.
Ennek során a lakás bejárati ajtaját testi erővel befeszítette, melynek hatására az ajtó beszakadt, ezt követően bement az ingatlanba és a hálószobából eltulajdonított egy Bluetooth hangszórót, egy Huawei márkájú mobiltelefont a benne lévő SIM kártyával, valamint egy ismeretlen márkájú férfidezodort. Cselekményével 30.500 Ft lopási, valamint 7.500 Ft rongálási kárt okozott.

A tolvaj ezután Zalaegerszegre utazott, ahol hajléktalanként élt. Ennek során 2020. április 19-én délután megjelent a Rózsák tere 2. szám alatt található Református Lelkészi Hivatalnál, ahol miután meggyőződött arról, hogy az ingatlanban nem tartózkodnak, a bejárati kapu házfalhoz erősített elektromos kapcsolóját benyomva bejutott az udvarra. Ezt követően a kulccsal nem zárt bejárati ajtóra rányitva bement az épületbe, ahonnan az előszobában lévő komódon tárolt, a lelkipásztor sértett tulajdonát képező 2 darab női táskát magához vette, majd az udvarra kiérve azokat átkutatta. Ennek során az egyik táskából kivette a sértett pénztárcáját, melyben 3.000 Ft összeget kitevő készpénz és személyes okmányok, bankkártyák voltak, majd a táskákat az udvaron hátrahagyva távozott az ingatlanból. Ezt követően a pénztárcát a benne lévő okiratokkal és készpénz-helyettesítő fizetési eszközökkel a Zala Megyei Szent Rafael Kórház hátsó bejáratánál lévő hulladéktárolóba dobta, míg a készpénzt saját javára fordította. A lopással okozott kár 15.500. Ft. volt.

A kanizsai férfi 2020. április 22-én késő délután a Zalaegerszeg, Mindszenty József tér 1. szám alatt lévő Mária Magdolna Plébánia épületébe ment, ahol a kórus alatt található Szent Antal persely lakattal lezárt oldalát széttörve, 1.000 Ft összegben tulajdonított el készpénzt. A persely megrongálásával a terhelt 25.000 Ft kárt okozott.

A férfi 2020. június 11-én 21 óra 14 perckor bement a Zalaegerszeg Széchenyi téri Nemzeti Dohányboltba, ahol az üzlet alkalmazottjának figyelmét kijátszva a vásárlótérben lévő védő plexi mellett benyúlt a pénztárpultba, és onnan 4.800 Ft értékben, 16 darab Astro típusú nyereményjáték sorsjegyet tulajdonított el. Ezt követően a sorsjegyeket lekaparta és a nyertes darabokból, azok eredetének közlése nélkül egy milejszegi lakosnak 3 sorsjegyet eladott, melyekért 750 Ft-ot kért és kapott.

A notórius tolvaj 2020. június 13-án a délutáni órákban vonattal érkezett Zalaegerszegről Nagykanizsára, ahol a vasútállomásról a Csengery út 49. szám alatt található Városi Uszoda és Strandfürdő előtti kerékpártárolóhoz ment azért, hogy onnan lezáratlan kerékpárokat tulajdonítson el, majd 3 kerékpárt el is lopott, egy Genesis márkájú MTB-t (140.000 Ft), egy fekete színű, BMX Mongoose gyártmányút (70.000 Ft) valamint egy kék színű, MTB típusút (52.000 Ft.)

A férfi ezt követően még ugyanazon a napon ismét Zalaegerszegre utazott, ahol 22 óra körüli időben bement az Arany Bárány Szállodába, és az ott dolgozó recepcióstól kért egy kávét, melynek ára 550 Ft volt. A szálloda alkalmazottja ennek során, a pulton őrizetlenül hagyta az általa korábban vacsorarendelés címén a vendégektől átvett 73.500 Ft készpénzt tartalmazó borítékot, melyet a terhelt észlelt, majd a recepciós figyelmetlenségét kihasználva, abból 73.000,-Ft-ot kivett, majd a lopott pénzből a fogyasztott kávéért 20.000 Ft-ot átadott a recepciósnak, majd a többi pénzzel – annak ellenére, hogy a recepciós a pénz elvételét észlelte, ezért annak visszaadására felszólította őt – távozott.

A férfi 2020. június 16-án 21 óra után a Zalaegerszeg Balatoni út 1. szám alatti autóbusz-állomáson leparkolt egyik autóbuszba, annak nyitott első ajtaján lopás célzatával bement. Az autóbuszból a vezető ülés mellé lehelyezett és a sértett tulajdonát képező 1.500 Ft értékű piros hátizsákot eltulajdonította, melyben a sértett 500 Ft értékű pénztárcája volt, benne a nevére szóló jogosítvány, lakcímkártya, személyi igazolvány, sofőr kártya, tachográf kártya, taj kártya, bankkártya, valamint 25.000 Ft készpénz. Ezen kívül a táskában volt még a sértett 1.500 Ft értékű kék övtáskája is, melyben a Volánbusz Zrt. napi bevételét és váltópénzét, 8.000 Ft-ot, valamint egy kézi menetjegy tömböt tárolt. A terhelt a táskából magához vette az abban tárolt összesen 33.000 Ft összegű készpénzt, valamint az övtáskát, majd a táskát a benne lévő egyéb okiratokkal, bankkártyával együtt a Berzsenyi Dániel utca 13. szám alatti háztömbnél eldobta.

A férfi 2020. június 26. napján délután 12 óra 40 perc körül Nagykanizsán tartózkodott, amikor a Vörösmarty utca 11. szám alatt található családi ház bejárati kapujához érkezve észlelte, annak nyitott állapotát. Ezt követően bement az ingatlan udvarára, ahol az udvarban parkolt Dacia Logan típusú, lezáratlan személygépjármű. A gépkocsi bal oldali ajtaját kinyitva az utastérből eltulajdonította a hátsó ülésen tárolt autóstáskából, az abban elhelyezett 2 db, összesen 2.000 Ft értékű fekete és barna színű pénztárcát, valamint 200 Ft értékű irattartót. Az ingatlan területéről távozva a fekete színű műbőr pénztárcából magához vette az abban tárolt 110.000 Ft-ot, majd a pénztárcákat és irattartót, a benne lévő, a sértett nevére kiállított személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával, vezető engedéllyel, K&H bankkártyával, adóigazolvánnyal és egyéb magánokiratokkal együtt Nagykanizsa, Sugár utcában kihelyezett szemétgyűjtőbe dobta. Ezt követően az eltulajdonított készpénzből Nagykanizsán 30.000 Ft összegért Huawei Y7 Prime típusú telefonkészüléket vásárolt, majd Zalaegerszegre távozott.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség 5 rendbeli lopás bűntette és 7 rendbeli lopás vétsége miatt emelt vádat – tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

   
loading...