Elsőfokú riasztás Zalára – Ügyeljünk értékeinkre!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése csapadékos időjárást ígér megyénk tekintetében a hétvégére, és jelenleg is elsőfokú riasztás van kiadva Zalára. Éppen ezért a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (ZMKI) felhívja a lakosság figyelmét, hogy ügyeljen értékeire!

Azért, hogy elkerüljük, vagy minimalizáljuk a károkat, mi magunk is sokat tehetünk. Első lépésként ajánlatos a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető applikációjának, a VÉSZ-nek a telepítése, hiszen a program időjárási előrejelzéseket is közöl még jóval azelőtt, hogy azok bekövetkeznének. 

(Zivatar Nagykanizsán. Fotó: S. Varga György)

Emellett gondoskodjunk vízelvezető árkaink tisztán tartásáról! Nem ritka manapság, hogy pár óra leforgása alatt nagy mennyiségű csapadék hullik egy adott területre. Éppen ezért fontos, hogy a vízelvezető árkainkat is tisztán tartsuk, ellenkező esetben ugyanis azok túltelítődöttsége problémát okozhat akár a közlekedésben, akár saját ingatlanunkban is.

A saját ingatlanunk előtti árkok tisztítása a mi feladatunk, oda vágástéri hulladékot, kommunális szemetet és egyéb tárgyakat elhelyezni veszélyes! Akik már kitisztították árkaikat, a nagyobb esőre való felhívás előtt gondosan nézzék át a területet, és ha szükséges, ismételjék meg a műveletet! 

Nem ritka, hogy záporok, zivatarok esetén erősödő szélre is számítanunk kell. A házak környékéről érdemes összegyűjteni és fedett helyre vinni azokat a tárgyakat, amelyeket a szél felkaphat és kárt okozhat velük. Szélviharban akkor járunk el a legjobban, ha összepakolunk tehát az udvaron, elhalasztjuk a kinti tevékenységeinket (horgászat, kirándulás, kerti munka stb.). 

Baj esetén pedig hívni kell a 112-őt, és kérni kell a tűzoltók segítségét! – figyelmeztetett pénteken a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.