Csütörtöktől-hétfőig életbe lép vörös kód

A Belügyminisztérium – figyelemmel az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárási előrejelzésére és az országos tisztifőorvos hőségriasztására – 2022. július 21., csütörtök 08:00 órától 2022. július 25., hétfő 20:00 óráig a regionális diszpécserszolgálatokon keresztül kiadta a vörös kód figyelmeztetést.

A vörös kódnak két fontos célja van: egyrészt felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli időjárási helyzetre, másrészt a speciális eljárásrend alatt a diszpécser jelzése alapján a szociális szektor minden intézményének ellátási formájától, ellátási területétől és férőhelyszámától függetlenül kötelező fogadnia az intézménybe érkező hajléktalant.

A speciális eljárásrend idején a hajléktalanellátásban elsődleges feladat az élet és az egészség védelme, megőrzése. Belügyminisztérium kéri, hogy aki az extrém időjárási körülmények miatt segítségre szoruló hajléktalan emberrel találkozik, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, ahol a jelzés alapján azonnal tudnak intézkedni – közölte az MTI Országos Sajtószolgálatával szerdán a Belügyminisztérium.

Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig:

Derült, száraz időben lesz részünk, csütörtökön kevés fátyolfelhő lehet az égen. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad, csütörtökön legfeljebb a Tiszántúlon élénkülhet meg az északkeleti szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 18 fok között várható, a hidegre érzékeny helyeken alacsonyabb, a vízpartokon, belterületeken magasabb értékeket is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 33 és 39 fok között alakul.