Zala megyében 10 százalék alá csökkent a munkanélküliek aránya

Zala megyében 9,2 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta június végén. A kirendeltségeken a májusinál 15 százalékkal, az egy évvel korábbinál pedig 20 százalékkal kevesebb álláskeresőt regisztráltak – közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-vel kedden.

 

A munkaügyi központ adatai szerint a nyár első hónapjában 12 ezer álláskereső szerepelt a regisztrációban Zala megyében, a májusinál csaknem 2200-zal, a tavaly júniusinál pedig több mint 3 ezerrel kevesebb. A nyilvántartott álláskeresők 11 százaléka, 1300 fiatal pályakezdő.
A korábbi évek júniusában az előző hónaphoz képest átlagosan 5 százalékkal csökkent az álláskeresők száma. Az idén a 15 százalékos mérséklődés részben a közfoglalkoztatás több mint ezres bővülésének, valamint az idényjellegű munkaerő-keresletnek az eredménye.
Június végén a megye valamennyi területén kevesebben kerestek munkát, mint egy hónappal korábban. A nyilvántartott álláskeresők aránya 9,2 százalékra csökkent: a mutató Keszthely térségében a legalacsonyabb, mintegy 6,7 százalék, de a megyei átlag alatti a munkanélküliségi ráta Lenti és Zalaegerszeg környékén is. A legmagasabb (13,9 százalék) az álláskeresők aránya a letenyei kirendeltség területén.
Az első félévben összesen 5700 nem támogatott új álláshelyet jelentettek be a foglalkoztatók. A júniusban bejelentett 2 ezer álláshely több mint fele a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódik. A legnagyobb számban segéd- és alkalmi munkások, egyéb egyszerű foglalkozásúak mellett összeszerelők, bolti eladók, tehergépkocsi-vezetők, targoncavezetők számára ajánlottak munkát.
A munkaügyi szervezet közlése szerint a nyilvántartásba kerülők száma évek óta nem volt ilyen alacsony Zala megyében, mint az idén júniusban. A kirendeltségeken 1200 álláskeresőt regisztráltak, közülük 200-an első alkalommal szerepelnek a nyilvántartásban.
Az ismételten álláskeresővé válók mintegy fele egy éven belül vált újra munkanélkülivé, de több mint 20 százalékuknál már 4 évnél is hosszabb idő eltelt azóta, hogy kikerültek a nyilvántartásból. Az álláskeresők többsége segéd- vagy alkalmi munkásként dolgozott korábban.
    Az év első felében összesen 10 500 álláskereső tudott munkába állni: 5900-an támogatott, 4600-an pedig támogatás nélküli foglalkoztatás keretében.

Vélemény, hozzászólás?