Vírus után: kánikula és karácsony | Nyári tábor ajánló

Zala megyéből is sok gyerek érkezik minden évben a „táborok táborába”, Kecskemétre.

„Már csak a nyarat várjuk.” „Istenem, csak visszamehetnék végre a suliba! Soha nem bírtam, de mostantól örökké szeretni fogom.” „Online tanulás? Ja, majd ha újra fagy…” Gyerekektől hallunk hasonlókat mindennap. És még örülhetünk, ha egyáltalán kommunikálnak velünk.

Vánszorgó hónapok

Mindannyiunkat megviseltek az elmúlt hónapok, ám áprilisban, ha minden a remélt forgatókönyv szerint alakul, újra megtelnek a sulik, és a diákok végre megint a kortársaikkal tölthetik a hét jelentős részét. Tiszta ügy: a hozzánk hasonló korúak társaságát élvezzük leginkább. Sikerült-e elégséges időt együtt tölteniük a fizikai tiltások ellenére? Visszakapják-e, amit kényszerből elszalasztottak? Mennyire szenvedtek valójában a Covid-szabályoktól? Egyre inkább úgy tűnik, hogy sokkal inkább, mint gondolnánk.

Ellopott lehetőségek

Osztálykirándulások, iskolai bulik, diákönkormányzati szervezések, sulirendezvények, a nagyobbaknál szalagavatók, koncertek és fesztiválok maradtak ki százezrek életéből, az ismerkedésekről és barátkozásokról nem is szólva. Vajon a bezártság következményei mindenkire egyformán hatnak, vagy a küzdelmes szituáció enyhülésével a többségnek sikerül felülkerekedni az elszenvedett lelki hiányokon? Milyen eszközökben és választásokban gondolkodhatunk, ha támogatnánk a gyerekeket?

Fesztiválok helyett táborok

A megszokott, hétköznapi, egy ideje semmilyen változást nem kínáló közeg helyett tarka élménykavalkád, az egyetlen haverrá avanzsált tévé vagy okostelefon helyett rengeteg kortárs és potenciális barát, az unalom helyett pedig perpetuum mobile-szerű állandó pörgés. Ezek alapvetések egy nyári táborban.

A gyerekeknek ez 2021-ben nem csupán ajánlott, hanem sokkal inkább kötelező orvosság a depresszióra, antiszocializációra és a bezártság következtében elszenvedett egyéb pszichés sérülésekre. A „recept kiváltható” sok-sok táborszervezőnél, ám kellő alapossággal tájékozódni Covid-függetlenül is érdemes. A tábori témák, a személyzet és a helyszínek is komoly különbségeket jelenthetnek. A srácok érdekében igenis kivédhetőek a kellemetlen meglepetések – a nem megfelelő témaválasztástól a programkínálaton keresztül a társakig.

Évtizedek tapasztalatai

Aki járt már valaha klassz táborban, ismeri az érzést, milyen az, amikor haza sem akarunk térni egy helyről. A PEOPLE TEAM 30 éve mutat példát arról, mitől tuti egy tábor: egyik volt „lakója” szerint a PT olyan, mint a karácsony, csak hosszabb ideig tart. No és persze többnyire a kánikula idején rendezik meg. A nyári szünetben keresve sem találnánk jobb elhelyezési módot az iskolások számára egy biztonságos, élményt, kalandot és tudást egyaránt nyújtó programsorozatnál, amely egy-két hétre lefoglalja őket. Ráadásul a strandot és a csúszdaparkot is igénybe vehetik a július végi-augusztus eleji rekkenő hőségben.

A PEOPLE TEAM a táborok tábora, ahová egész Magyarországról, és a határon túlról is érkeznek gyerekek.

Élményközpontú tanulás

A PEOPLE TEAM hétnapos turnusokat szervez, 2021-ben is hármat. 10 szekció és mintegy 30 téma közül az összes résztvevő megtalálja az ínyére valót. Adott a téma- és programválasztás lehetősége, így a srácok azzal foglalatoskodnak, amivel csak szeretnének, legyen az játék, média- vagy filmes ismeretek, környezetvédelem, színészet, fotózás, főzés, angoltanulás, informatika vagy tánc. Itt valamennyien tapasztalat által okosodnak, nem könyvből magolnak. A PT arra világít rá, hogyan működnek egyes területek a gyakorlatban, miként tudnak a gyerekek közösségben, egymást támogatva fejlődni, ami a hagyományos iskolai rendszerben többnyire háttérbe szorul.

Vidáman, együtt, veletek

Kizárt a klikkesedés és a lemaradás, mert szuper jó fejek a gyerekek és a tanárok is: senkit sem zárnak ki, mindenki kedves a másikkal, és könnyen lehet barátkozni. Sokan hazajáró táborozónak számítanak, ők már kapunyitáskor összepacsiznak, de az új társaságra is nyitottak, ezért azok is elfeledkezhetnek a stresszes megfelelni akarásról, akik a suliban beilleszkedési problémával küszködnek. A napközbeni témafoglalkozásokat követően délután és este mindannyian azzal és ott tartózkodnak, akivel és ahol szeretnének – természetesen a táboron belül, hiszen szinte bármit szabad, ám észszerű keretek között.

Szabályok másként

A szervezők – az önkéntesek és az alapítók egyaránt – csapatot alkotnak. Széthúzás helyett családiasság, nevetés és játékosság jellemzi őket, a szigort sem ők, sem a tanárok, sem pedig a meghívott vendégek nem ismerik. Nem lenne célravezető, és a hangulatot is elrontaná. Figyelnek az igényekre, jelzésekre; habár ez kortól függetlenül fontos lenne, a kamaszok különösen igénylik. A cél az, hogy a résztvevők remekül érezzék magukat a táborban, illetve hasznosan töltsék el a nyári szünet egy részét, márpedig három évtizednyi tapasztalat és több mint 20 ezer fiatal tanúsíthatja, hogy a PEOPLE TEAM-nél mindkettő adott.

Táborok vírus nélkül

A PEOPLE TEAM nem állt le a táborszervezéssel a 2020-as korlátozások heteiben sem. „Lesz, ami lesz” alapon kitartottak, és az események igazolták az elkötelezettséget. Magyarország táborszervezői – közel 200 táboroztató csatlakozásával – kidolgoztak és alkalmaztak egy ajánlást a biztonságos táborozáshoz, amelyet idén sem hagynak el. Miért is tennék? Nemcsak Covid-eset nem fordult elő a PT-ben 2020-ban, ám a gyerekközösségekben szokásos megbetegedések (orrfolyás, hasmenés, köhögés stb.) száma is tizedére csökkent. Ami bevált, érdemes megtartani – a táborozók védelmét, illetve a szülők nyugalmát szolgálva.

Nagyon várjuk a vakációt: váltsuk ki együtt, vagy ha tetszik, írjuk közösen újra az a nyári receptet! Süti, kacsa, király!

Vésd bele a naptáradba az alábbi dátumokat (akár több turnusra is jöhetsz): 2021. július 25–31., augusztus 1–7., augusztus 8–14.