Via Kanizsa: Néhány gondolat az Erzsébet téri szökőkútról

„Először is örömmel jelentjük – bár sokan „jóindulatúan” kételkedtek benne – a nagyjavítás után immár negyedik napja üzemel az Erzsébet téri szökőkút.
A 2012. évben az Erzsébet tér rekonstrukciója során épület szökőkút gépészeti berendezéseinek felújítására első alkalommal 2021-ben kértünk ajánlatot.

Akkor nem volt lehetőség a munka elvégeztetésére. Idén tavasszal a vezérlőberendezés is tönkrement, így a kibővített műszaki tartalomra idén májusban újra ajánlatot kértünk.

A nettó 7 millió forintos felújítást a Netta-Pannóniával történt egyeztetések után – figyelembe véve azt is, hogy a munka halasztása várhatóan jóval magasabb költségeket eredményezhet – június 15-én volt lehetőségünk megrendelni a eszközök telepítésében jártas szakcégnél.

Azon „hozzáértő” kommentelőknek, aki pl. „néhány szelep és relé villanyszerelő általi megmókolását” javasolták, jelezzük, hogy a változó vízképet biztosító frekvenciaváltók, a speciális szivattyúk és a helyszínre szabott, programozott vezérlés a sarki boltban nem kaphatóak, még a kivitelezőknek időbe tellett ezek beszerzése.

A műszaki tartalom szerinti 25 kWh összteljesítményt jelent a vízforgatás, vízkép létrehozás és világítás együttes működése. A szökőkút óránkénti üzemeltetési költsége idei árakon mintegy 4.000 Ft. Szeptemberben még napi 12 órás üzemidővel számolunk, októberben ezt vélhetően csökkentjük. A jövő évi üzemeltetést nagyban befolyásolják a 2023. évi energiaárak.

Ui: A Város Napja rendezvény idején a szökőkút közelébe telepítendő vendéglátós berendezések miatt – a korábbi gyakorlat szerint – rendezői kérésre a szökőkutat csütörtök estétől vasárnap délelőttig lekapcsoljuk.” – tájékoztatott Facebook oldalán pénteken a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. (Fotó: Via Kanizsa)