Via Kanizsa: 160 millió Kanizsa éves közvilágítási költsége

A települések belterületein az utcák, terek közvilágításának működtetése kötelező önkormányzati feladat.
Városunkban mintegy 6500 db lámpahelyből álló közvilágítási hálózat üzemeltetését az e.On Dél-dunántúli Áramhálózati Kft-vel közösen a Via Kanizsa Nonprofit Zrt. végzi.

Az ezredforduló után történt közvilágítás-hálózat rekonstrukció során építették be a ma működő nátrium lámpákat és kompaktfénycsöves berendezéseket. Az elmúlt évek fejlesztései során – kijelölt gyalogátkelőhelyeknél és a városközponti térfelújításoknál – LED fényforrásos lámpatesteket építettek be.

A közvilágítási hálózat éves üzemideje 4000 óra, a beépített teljesítmény több, mint 600 kW.
Az áramdíjon és a rendszerhasználati díjon felül jelentős költséget jelent a lámpatestek hibaelhárítása, valamint az új építésű hálózatokon az ún. passzív hálózati elemek karbantartási költsége.

A közvilágítási lámpák hibáit a város lakossága a Via Kanizsa Nonprofit Zrt-nél vagy akár az e.On által működtetett hibabejelentő applikáción keresztül is jelezheti. Munkatársaink a bejelentett és a saját ellenőrzés során feltárt hibákat jelzik a szolgáltató felé. A hibák kijavítását – azok helyszíne és a közúti forgalmi besorolása szerint – 48 órától 14 napig terjedő intervallumban kell elvégezni. (Nagyforgalmú közlekedési csomópontok csoporthibái prioritást élveznek.)

Ugyanezen hálózatról működtetjük emlékműveink, szobraink és a város egyes épületeinek, épületrészeinek díszvilágítását, valamint az adventi ünnepi fényeket is.

Az évenkénti mintegy 160 millió forintos közvilágítási költség csökkentését a 100-150-250 W-os nátriumlámpák LED-es rekonstrukciójával lehetne elérni. Ez lehet a következő évek egyik komoly önkormányzati fejlesztés feladata – írta Facebook oldalán csütörtökön a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt.