Vasárnap is leszakad az ég, nagy méretű jég is hullhat!

A heves zivatarokban bővelkedő péntek után vasárnap jön a folytatás. Már a hajnali órákban zivatarok alakulhatnak ki, legnagyobb eséllyel a Duna vonala mentén és a Dunántúlon. A nap előrehaladtával pedig egyre több helyen várhatóak záporok, zivatarok, az igazi dömping azonban a délutáni órákban jön.

Ekkor szinte az ország bármelyik tájegységén megdörrenhet majd az ég. Nem csoda, hisz minden légköri feltétel adott lesz a zivatarok, köztük a heves zivatarok kialakulásához, melyek a Kárpát-medence felett hullámzó front és az által létrehozott erős összeáramlási zóna mentén fognak rendszerbe szerveződni.

(Fotó: az országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapi riasztása. OMSZ – Facebook)

Az intenzívebb gócokat több helyen kísérheti kiadós felhőszakadás, amiből rövid idő alatt akár 40-50 mm-t meghaladó csapadék is kihullhat, így nagy eséllyel alakulhatnak ki villámárvizek különösen a nagyobb városokban és hegyvidéki területeken. A felhőszakadás mellett sajnos ismét előfordulhat nagy méretű (2-5 cm átmérőjű), néhol akár szignifikáns (5 cm feletti átmérő) jégeső, és viharos széllökésekre is számíthatunk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország egészére másodfokú figyelmeztetést adott a kiadós felhőszakadások miatt – figyelmeztetett szombaton az Időkép.

A károkozó viharokkal kapcsolatosan a Letenye Média arról számolt be, hogy az olyan szupercellák ellen, mint amelyek pénteken lecsaptak tehetetlen az országos jégkármérséklő rendszer.