Városházi állóháború Nagykanizsán?

A kialakult helyi politikai helyzettel, nyilatkozatokkal kapcsolatban fogalmazta meg véleményét a napokban Nagykanizsán az ellenzéki többség és a kormánypárti frakció. Most szó szerinti álláspontjukat közöljük.

„A tegnapi (február 17. A Szerk) frakciódöntést ma sajtótájékoztatón ismertettük részletesen. Mindenki megnyugtatására szeretnénk közölni, hogy nem hajlottunk meg a Fidesz-KDNP ajánlata előtt, nem mentünk bele olyan alkukba, melyek miatt a választóink úgy érezhették volna, hogy becsaptuk őket. Továbbra is leszögezve: nincs megegyezés a Fidesz-KDNP-vel. Jelenleg törvénytelenül működik az önkormányzat. Jeleztük a polgármesternek korábban, hogy a nyitott kérdéseket februárig, a költségvetés elfogadásáig le szeretnénk zárni, és közöltük vele a pozíciónkat.

A mi javaslatunk, ami jelentős elmozdulás a korábbi ajánlattól:
1 Fidesz-KDNP + 1 főállású és 1 társadalmi megbízatású alpolgármester az ÉVE részéről. Bizottsági elnöki pozíció felajánlása és bizottsági helyekben elmozdulás a jelenlegi helyzetről. A tanácsnoki pozíciók tekintetében szintén elmozdulás a jelenlegi helyzetből. A polgármesterhez delegált közgyűlési jogkörök esetében az egyeztetések alapján lehetne dönteni. Ezen pontok egyes elemeit tartalmazza a Fidesz-KDNP által készített javaslat is, ugyanakkor ebben az álláspontban az ÉVE frakció is sokat elmozdult a korábbi álláspontjától.

Másik lehetőség:
a februári közgyűlésen azért, hogy a törvénytelen állapotot felszámoljuk, hajlandóak vagyunk megszavazni egy, a polgármester által beterjesztett, általunk alkalmasnak tartott alpolgármestert, de ezzel együtt a közgyűlés az összes, polgármesterre delegált jogkört visszaveszi a polgármestertől, és az ÉVE többségével működő bizottságokba utalja azokat. Az olyan ügyekben, amelyekben konstruktív magatartást tanúsítottunk Balogh László polgármesterrel, a jövőben nem kívánunk napi szinten együttműködni, kizárólag a bizottsági üléseken és a közgyűlésen.

Ha a február 27-i közgyűlésig nem sikerül kompromisszumra jutni, akkor a közgyűlés az összes, a polgármesterre delegált jogkört visszaveszi a polgármestertől annak érdekében, hogy a közgyűlés hatáskörébe tartozó ügyekben biztosítsa a többségi döntéshozatalt.” – írta Facebook oldalán az Éljen Városunk Egyesület.

(A hatalmi harcok egyik helyszíne a nagykanizsai városháza)

„Sajtótájékoztató
(2020.02.18.)

Nagykanizsán október 13-a óta a kormányellenzék birtokolja a közgyűlési többséget. A város polgármestere viszont a Fidesz-KDNP jelöltje lett. Ebben a helyzetben a választások óta több esetben is előfordult, hogy az új közgyűlési többség olyan eredményeket próbál a saját érdemeként feltüntetni, amik még az előző fideszes városvezetésnek, vagy épp a jelenlegi Fidesz kormánynak köszönhetőek.

A kormányellenzékiek legújabban már azt a látszatot próbálják kelteni, mintha nekik lenne köszönhető, hogy a Modern Városok Program nagyberuházásai előrehaladnak és a maguk útján folynak. A múltban csak kritizáltak, kételkedtek és a kákán is a csomót keresték, most pedig már szakértőként próbálnak nyilatkozni, de ez nem sikerül nekik, hisz még mindig nincsenek tisztában a Modern Városok Program részleteivel. Ezért aztán számos pontatlanságot és valótlanságot nyilatkoznak.

Ez történt a legutóbb is, amikor Horváth Jácint képviselő a Kanizsa Újságnak nyilatkozott az új 50 méteres versenyuszoda megépülésével kapcsolatban.

Többek közt azt nyilatkozta, hogy: „…az a javaslatunk, hogy írjuk ki a feltételezett közbeszerzési eljárást…” Nos, a feltételes közbeszerzési eljárás kiírásáról a polgármester úrral történt egyeztetés után, Nagykanizsa érdekeit figyelembe véve a kormány által meghatározott BMSK elnevezésű szervezet jogosult dönteni. (Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.) Ugyanis, a központi költségvetési támogatás felhasználásával megvalósuló önkormányzati nagyberuházások esetén, a beruházás teljes körű lebonyolítója és közbeszerzési szolgáltatója kizárólagos joggal a BMSK lett.

Egyébként a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. a múltban már sikerrel feltérképezte a beruházások többletforrásának igényléséhez szükséges folyamatot, amelyet a sportcsarnoknál sikeresen alkalmazott. Célszerű az ott bevált eljárást alkalmazni az uszoda vonatkozásában is, amelyet most már a BMSK fog elvégezni. Ennek a folyamatnak a megindultjáról már tájékoztatta is a BMSK a polgármester urat, aki napi kapcsolatban van a BMSK szakembereivel.

Fontos kiemelni a Modern Városok Program kanizsai beruházásai kapcsán, hogy a Városfejlesztő Kft. által elvégzett korábbi projekt-előkészítési munkák, minden esetben a kormány által biztosított keretösszegből valósultak meg. Az uszoda beruházás előkészítése során az engedélyes tervdokumentáció elkészítésére volt biztosított a forrás, amelynek nem volt része a telekhatáron túli közművek tervdokumentációjának elkészítése, vagy a vízjogi létesítési engedély megszerzése.

A valós kép felvázolása érdekében azt is el kell mondanunk, hogy az új uszoda fejlesztése kapcsán a környező utcákban a parkolók tervezése megtörtént, hiszen ez az építési engedély megszerzésének a feltétele volt. A temető melletti nagy parkoló terve, pedig azért lett elvetve első körben a beruházáshoz kapcsolódóan, mert a vizsgálatok rámutattak arra, hogy a nem önkormányzati tulajdonú terület megszerzése előre nem látható költségeket és időbeli elhúzódásokat okozna, amit így nem lehetett az uszoda fejlesztéséhez kapcsolni.

A csapadékvíz elvezetése kapcsán pedig elmondható, hogy a tervezett létesítmény rendelkezik építési engedéllyel, vízjogi létesítési tervdokumentációval, amelyeknek része a külső közmű műszaki leírás is. A vízjogi létesítési engedély megszerzése a használatbavételi eljárás előfeltétele, nem az építési engedély kiadásának feltétele. Azaz a külső közmű csapadékvíz és technológiai vízelvezetésre vonatkozó tervei a kiviteli tervezési szakaszban valósulnak meg.

Tehát megállapítható, hogy a Modern Városok Program részét képező új 50 méteres versenyuszoda megépítése rendben halad a maga útján. Ezt már csak elrontani tudja a nagykanizsai Közgyűlés egy esetleges helytelen beavatkozással, vagy azzal, ha az új közgyűlési többség az építkezés helyett inkább a hadakozást választja.

Nagykanizsa demokratikusan megválasztott polgármesterét minden eszközzel segíteni kell annak érdekében, hogy a jelentős mértékű ráemelési kérelmet, vagyis a többletforrás biztosítását sikerrel képviselje a kormány előtt a pozitív döntés érdekében. A nagykanizsai Fidesz-KDNP frakció a maga részéről ehhez minden támogatást meg is ad.” (Forrás: Fidesz Murafölde – Facebook.