Vagyonszerzési illeték – milyen esetekben beszélhetünk adómentességről?

A vagyonszerzési illeték olyan kötelezettség, amit lakásvásárlás esetén kell befizetni a vevőnek. A vagyonszerzési illeték, amit röviden egyébként illetékadónak is neveznek, csökkenthető, sőt, vannak bizonyos esetek, amikor élhetünk az illetékmentes vétellel is.

Mennyit kell fizetnünk?

A vagyonszerzési illeték alapját minden esetben a megvásárolt ingatlan értéke képezi. Az érintettek ennek az összegnek bizonyos százalékát kötelesek befizetni. A magánszemélyek esetében ez az összeg a vételár 4%-a, az ingatlan adás-vétellel foglalkozó cégek esetén pedig az adott összeg 2%-a. Ha a szóban forgó ingatlan forgalmi ára meghaladja az 1 milliárd Forintot, a magánszemélyek is csupán 2%-os vagyonszerzési illetékkel kell, számoljanak.

Mi az a cserepótló illeték?

Néhány esetben a vagyonszerzési illeték befizetése el is maradhat. Tipikus példa erre a cserepótló illeték esete. Cserepótló illetékről abban az esetben beszélhetünk, ha az adott személy eladja az ingatlanját, majd a befolyt összegből új lakást vásárol, amelynek a vételára nem haladja meg az eladott ingatlan egykori értékét. Magának az adás-vételnek kötelező jelleggel le kell bonyolódnia 3 éven belül. Ha minden feltétel adott, illetékmentes az ügylet. Jó viszont tudni, hogy a cserepótló illeték nem jár automatikusan, ahhoz az érintetteknek folyamodniuk kell az illetékes szerveknél.

Vagyonszerzési illeték – a 34 évesekre más szabályok vonatkoznak

Azok a magánszemélyek, akik még nem töltötték be a 35. életévüket, és az első ingatlanjuk megvásárlása előtt állnak, bár nem teljesen mentesek a vagyonszerzési illeték alól, kevesebbet kell fizetniük. Az esetükben a vételár 2%-a a releváns összeg. A kedvezmény viszont csak akkor vehető igénybe, ha az ingatlan nem kerül többe 15 millió Forintnál.

Ingatlanértékesítés profi körülmények között

Az ingatlan adás-vétel komoly dolog. Sokat is bukhatunk az üzleten, ha laikusként vágjuk bele a fejszénket az ingatlan vételének kétségtelenül nagy fájába. A szakmai segítség igénylése viszont felelősségteljes döntésnek bizonyulhat, hiszen ez esetben biztosak lehetünk az adott ingatlan értékesítésének lehető legelőnyösebb körülményeiben.