Vádat emelt az ügyészség a kanizsai díler ellen

Egy 1976-ban született nagykanizsai férfi a korábbi szabadságvesztés büntetéséből történt szabadulását követő időszakban ismeretlen személyektől, helyen és időben, különböző típusú kábítószereket szerzett meg, amit birtokában tartott, és azokkal rendszeres haszonszerzésre törekedve kereskedelmi tevékenységet folytatott. A vádlott a lakásán és a gépkocsijában tárolta nagyobb mennyiségben a többfajta kábítószert, a csomagoló anyagokat, és a mérlegeket.

A vádlott egy férfinek előzetes telefonon történt egyeztetést követően – pontosabban meg nem határozható időpontokban – 2019. november 20. napját követően 2020. májusával bezárólag, 3-5 alkalommal, 2-2 gramm amfetamint értékesített 1.000 Ft/gramm áron, így minimálisan 6.000 Ft-ot kapott a kábítószerért. A kábítószer átadására a vádlott lakhelyén került sor.

A vádlott egy nőnek előzetes telefonon történt egyeztetést követően 2020. májusában 2 alkalommal 1-1 gramm amfetamint értékesített 2.500 Ft/gramm áron, és 1 gramm marihuanát 2.500 Ft/gramm áron, összesen 7.500 Ft-ért. A kábítószert gépkocsival a vevő tartózkodási helyére vitte, és a gépkocsijában adta át.

A vádlott egy másik férfinek előzetes telefonos egyeztetést követően 2020. februárjában és márciusában minimálisan 10 gramm amfetamint, és minimálisan 10 gramm marihuanát, majd 50 gramm marihuanát, és 50 gramm amfetamint, 2020. március 17-én 80 gramm marihuanát értékesített 2.000 Ft/gramm áron. Az értékesítésből minimálisan 400.000 Ft bevétele keletkezett. A kábítószerek átadására először a vevő bagodi lakhelyén, majd pedig a vádlott lakásán került sor.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei 2020. november 7-én 19 óra 30 perckor a Zalaegerszeg, Zrínyi Miklós utca Posta utcai elágazójánál igazoltattak egy a vádlott által vezetett Hyundai típusú gépkocsit A rendőrök a gépkocsi jobb első ülése alól a vádlott által oda helyezett 1 darab nejlon zacskóba csomagolt, vákumzáras tasakba helyezett, 202,5 gramm bruttó tömegű, fehér színű amfetamin tartalmú anyagot foglaltak le.

A nyomozó hatóság 2020. november 8-án a vádlott lakhelyén lefoglalt továbbá:

  • vákum csomagolásban bruttó 202,4 gramm tömegű zöld színű növényi törmeléket,
  • bruttó 339 gramm tömegű egész és törött kockákat,
  • bruttó 50,2 gramm tömegű, fehér színű pasztás anyagot zacskóban,
  • simítózáras tasakban bruttó 91,5 gramm tömegű, zöld színű növényi törmeléket,
  • fekete átlátszó zacskóban bruttó 326 gramm tömegű, fehér színű pasztás anyagot,
  • simítózáras tasakban több tasak, bruttó 53,4 gramm tömegű, sárgás port,
  • 2 darab fehér porral szennyezett digitális mérleget,
  • fehér porral szennyezett 2 darab egész és 1 darab törött kanalat,
  • fehér porral és növényi törmelékkel szennyezett fém dobozt,
  • 68 darab fehér porral szennyezett zacskót,
  • 399 darab, különböző méretű simítózáras tasakot, valamint
  • bruttó 15,4 gramm tömegű, zöld színű növényi törmeléket.

A lefoglalt anyagok kábítószerek, vagy kábítószerrel szennyezettek, illetve kábítószerek adagolására illetve csomagolására szolgáltak.
A vádlottól lefoglalt anyagok 68,8 gramm amfetamint, 165,5 gramm MDMA-t, 18,42 gramm totál THC hatóanyagot tartalmaznak. A kábítószerek összes hatóanyag mennyisége (amfetamin + MDMA + totál THC összesen) a Btk. 461. §–ban meghatározott különösen jelentős mennyiség alsó határának a 153,1 %-át teszik ki.

A vádlott a megszerzett kábítószerből fogyasztott is, a vele szemben 2020. november 7-én bevezetett nyomozó hatósági intézkedések során vett minta szerint vizeletében 1,45 mikrogram/ml koncentrációban volt jelen amfetamin. Az amfetamin, az MDMA, a kannabisz és a delta-9-THC kábítószernek minősülnek.

A Zala Megyei Főügyészség a vádlott, mint különös visszaeső ellen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat a napokban – tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba ügyészségi szóvivő.