Tüzek Zalakomárban, Nagykanizsán, Rigyácon, cicamentés Zalában

Zalakomárban, Nagykanizsán és Rigyácon is volt dolguk a napokban a tűzoltóknak.

Három darab, szállításra váró szénabála gyulladt meg Zalakomár külterületén vasárnap délután. A zalakarosi hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a bálákat a helyszínen tartózkodók kézi erővel a szállítóautóról legörgették. A raj két vízsugárral és kéziszerszámokkal rövid idő alatt eloltotta a tüzet.

Száraz fű égett mintegy kétszáz négyzetméteren Nagykanizsán szintén vasárnap este a Présház úton. A város hivatásos tűzoltói kéziszerszámokkal megfékezték a lángokat.

Nagy mennyiségű szemét és berendezési tárgyak égtek egy nagykanizsai, Dózsa György úti épületben hétfőn, a kora reggeli órákban. A város hivatásos tűzoltói két vízsugárral megfékezték a lángokat. Az épület füsttel érintett helyiségeit légzésvédelem mellett átvizsgálták, de további tűzre utaló nyomot nem találtak.

Ezer négyzetméteren égett a nádas Rigyác külterületén kedden délelőtt. A nagykanizsai hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal eloltották a tüzet – tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, akik arról is hírt adtak, hogy egy vízelvezető csatornába szorult cicát mentettek ki a zalaszentgróti tűzoltók.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére március hetedikén, vasárnap, nem sokkal dél előtt érkezett a jelzés, miszerint vízelvezető csatornába szorult egy kismacska, akit tulajdonosa egymaga nem tudott kimenteni Kehidakustányban, a Hunyadi János utcában.

A helyszínre a zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók érkeztek ki, akik azt tapasztalták, hogy a családi ház udvarán, egy talajszint alatti esővízgyűjtőben rekedt a mentésre váró cica. A tulajdonos elmondása szerint a házi kedvenc az elvezető egyik nyitott részén mászott be az ott lévő, száztíz milliméter átmérőjű csőbe, majd miután a gyűjtőrészhez ért, több métert zuhanva beleesett. Ennek következtében az állat az elsődleges szemrevételezés alapján a mellső lábait eltörhette, így nem tudott kijutni a vízgyűjtőből. 

A zalaszentgróti egység az összefolyó csatornánál egy ötven centiméter átmérőjű fedelet leemelt, amelyen keresztül megkezdték a bajbajutott állat mentését. A kiscicához egy kötélre kötött vödröt engedtek le, és egy fadarab segítségével besegítették a vödörbe, majd a felszínre emelték, és átadták a tulajdonosának. Szerencsére a bajba jutott macskának végül mégsem tört el a lába. (VIDEÓ: Zalaszentgróti Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság)