Tungsram létszámleépítés: mintegy 600 főnek szinte azonnal munkát tudnak adni kanizsai cégek

„A legnehezebb időszakok mindig felszínre hozzák a segítőkészséget is – ez az ősi mondás igazolódott újfent az elmúlt hetekben a Tungsram bejelentését követően, amikor is nyilvánossá vált, hogy a vállalat sajnálatos módon nem tudja tovább folytatni a termelés bizonyos részét, így jelentős létszámleépítéssel kell szembenézni az ott dolgozóknak.

Ez a szomorú hír azonban nem a felmondással érintettek magánügye, ezért a kezdetektől azon munkálkodtunk, Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára kezdeményezésére, hogy egy komplex munkaerőpiaci program keretében segítséget nyújtsunk mindenkinek, akinek szüksége van rá.

E program keretében – mivel a kormányzat fokozott figyelmet fordít az érintett munkavállalók mielőbbi elhelyezkedésére – az ITM biztosítja a forrást ahhoz, hogy az elbocsátani tervezett foglalkoztatottak államilag finanszírozott képzéseken vehessenek részt, ezzel is segítve mielőbbi munkába állásukat. A személyre szabott, álláskeresést ösztönző támogatást a kormányhivatalok közreműködésével kaphatják meg a Tungsram-dolgozók. A vállalat vezetőségével azt is sikerült egyeztetni, hogy amennyiben az megoldható, a képzést már a felmondási időszakban is elvégezhessék az érintett munkavállalók.

Az elmúlt időszakban azt is felmértük, hogy a kanizsai középvállalatoknál mennyi szabad álláshely van, hiszen ma már sok esetben inkább beszélhetünk munkaerőhiányról, mint munkanélküliségről. Ezt igazolta vissza, hogy a megkeresett kanizsai cégek mintegy 600 nyitott pozícióba várnak jelentkezőket, és akad olyan vállalat is, ahol több mint száz munkavállaló foglalkoztatására van azonnali lehetőség.

Ezeket konkrét állásajánlatokkal állásbörzék keretében ismerhetik meg a Tungsram érintett dolgozói. Az első börzére június 10-11-én kerülhet sor, mivel az elbocsátások első üteme a nyár közepén várható, hogy az átképzések elindításával nagyobb esély kínálkozzon a mielőbbi munkaerőpiaci elhelyezkedésre.

Bízunk abban, és azért dolgozunk, hogy kivétel nélkül minden érintett rövid időn belül megtalálja a számára legmegfelelőbb új munkahelyet Nagykanizsán. Biztató perspektívát kínál mindezeken felül, hogy a nemrégiben bejelentett új vagongyár is 1300-1500 fő foglalkoztatását jelenti majd.” – közölte Facebook oldalán csütörtökön Balogh László nagykanizsai polgármester. (Fotók: Balogh László – Facebook)