Toyota-kata: folyamatos fejlődés a mindennapokban

Vajon hogyan tehető mindennapossá a fejlesztés egy vállalat életében? A Toyota-kata pontosan erre kínál válaszokat.

Célja, hogy a vállalat dolgozói olyan rutinokat alakítsanak ki a mindennapokban, amelyeket alkalmazva megvalósulhat a fenntartható fejlődés. 

Mára már számos lean könyv elérhető magyar nyelven is, segítve a cégeket abban, hogy optimalizálják cégük működését. A Toyota-kata is egy ezek közül. Utat mutat, hogy milyen módon motiváljuk a dolgozókat a fejlődésre, az alkalmazkodásra és a legjobb eredmények elérésére. A Toyota-kata két fő pillére a fejlesztési-kata és a coaching kata.

Fejlesztés-kata 

A fejlesztés-kata során az első lépés a fejlesztés irányának, azaz a konkrét kihívásnak a meghatározása. Ez annak a megfogalmazása, illetve kijelölése, hogy mit szeretnénk elérni, megvalósítani. 

A második lépés annak megértése, hogy a jelenlegi helyzeten mit kell változtatni ahhoz, hogy elérhessük a kívánt állapotot. Alaposan ki kell elemezzük az aktuális helyzetet, ugyanis ez feltétlenül szükséges a változáshoz és a fejlődéshez.

Ha értjük már a jelenlegi állapotot, akkor képesek leszünk megfogalmazni azt a konkrét célállapotot, amelyet el szeretnénk érni. Ezután pedig következhetnek azok a kis lépések, amelyekkel egyre jobban meg tudjuk közelíteni, s végül el is tudjuk érni a célt.

Coaching-kata

A fejlesztési-katához szorosan kapcsolódik a coaching-kata. Ez nem más mint az alkalmazottak, munkatársak megfelelő támogatása a fejlesztési-kata folyamatukban. 

A fejlesztés során a munkatársaknak ismeretlen területeken is ki kell próbálniuk magukat, azaz át kell lépniük ismereteik határát, új ismereteket kell elsajátítaniuk a kihívással kapcsolatban.

A coaching személyes jellegű, a coach és a coachee vesz részt a napi szintű megbeszéléseken, aki valójában a problémamegoldó folyamat gazdája. A coach abban nyújt segítő kezet, hogy magát a tanulási folyamatot irányítja. A mindennapi coaching egyes esetekben akár napi 10 percbe is beleférhet, viszont a rendszeresség segíteni fog abban, hogy a folyamatos fejlődés megvalósulhasson.

Napjainkban a lean szemlélet alapelveit alkalmazó vállalatok példáját követve elérhetővé válik a vállalati kultúra megváltoztatása.

Amennyiben a hétköznapok állandó kihívásai és a kiszámíthatatlan események között is szilárdan szeretnénk állni, ha fontos nekünk a rugalmasság és a folyamatos fejlődés, akkor nélkülözhetetlen a lean szemléletű működés elsajátítása.