Több mint egymilliárd forintos gazdaságfejlesztési beruházás Nagyrécsén

Több mint egymilliárd forintos gazdaságfejlesztési beruházás valósul meg Nagyrécsén, a Hivekovics családi gazdaságban megépülő Cravo-ház a Mura nemzeti programban jön létre.
Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a növényház alapkőletételén az MTI-hez elküldött közlemény szerint elmondta, ez a program első jelentős eredménye.
Hozzátette, a Mura nemzeti program a gazdaság- és turizmusfejlesztési ötleteket segít megvalósítani, és támogatja a vidékfejlesztési pályázatokat.
A termelői közösség a több mint 1 milliárd forintos beruházásához közel 700 millió forint vidékfejlesztési támogatást nyert el.

(A beruházás alapkőletétele. Fotó: Facebook)

A Mura program a nagykanizsai és a letenyei járás 80 településére terjed ki.
Nagy István hangsúlyozta: a gazdák akkor tudják a termékeiket a nagy kereskedelmi láncoknál értékesíteni, ha folyamatosan, megfelelő mennyiségben és minőségben tudnak szállítani.
A gazdaságos termeléshez és a megbízható minőséghez, a termelési biztonság növeléséhez elengedhetetlen a legfejlettebb technológiák nyújtotta lehetőségek igénybevétele – tette hozzá.
A Hivekovics Családi Gazdaság 65 hektáron termel áfonyát, feketeszedret, málnát és körtét, itt termelik meg a belföldi áfonyafogyasztás felét, a tervek szerint néhány éven belül kielégítik a teljes magyarországi áfonyaszükségletet.
A termelői közösség a pályázatból megteremtette a szabadtéri, nagybani áfonyatermesztés feltételeit, öntözőtavat hoztak létre, fóliasátrakat emeltek, amelyekkel három héttel előbbre tudják hozni a gyümölcsök érését, ami piaci szempontból óriási előnyt jelent.
A Zala megyei Nagyrécsén egy Magyarországon még nem ismert új technológiát, az úgynevezett Cravo-házat is felépítik. Ez az üvegház versenytársa, üveg helyett okos megoldással működő, fűthető fólia fedi, és teljesen automatizált.
Ideális klímát teremt a növényeknek, segítségével nagyobb mennyiségű és korábban szüretelhető fajtákat lehet termelni – közölte a tárca. MTI