Térfigyelő kamerát szerelnek fel a kanizsai Nagy Magyarország emlékműhöz

Nemrég az önkormányzat beruházásában készült el a nagykanizsai Eötvös tér rekonstrukciója. A megújult tér védelme, a rongálások megakadályozása és azok feltárása érdekében a városvezetés térfigyelő kamerát kíván kihelyezni a Nagy Magyarország Emlékmű déli oldalán található közvilágítási oszlopra.

Bár a téren vannak máshol is térfigyelő kamerák, de azok az emlékműtől távolabb kerültek elhelyezésre, így azok nem vagy csak korlátozottan látják be az alkotást és annak környezetét.

Már a kivitelezés időszakában a kivitelező jelezte, hogy például gördeszkás fiatalok birtokba vették, az akkor még munkaterületként, a kivitelező birtokában lévő, az emlékmű környezetében található területeket és a felújított elemekben kárt okoztak. Ha azonban nyilvánosságra kerül, – ez most történt meg – hogy térfigyelőn is látják majd a károkozókat, és őket be tudják azonosítani, az talán elrettenti a kárt okozókat tettüktől.

A városi térfigyelő kamerarendszert megállapodás keretében a Nagykanizsai Rendőrkapitányság figyeli, az elhelyezésre kerülő kamera üzemeltetése így megoldott.

Az egész kanizsai, városi kamerarendszert az egyik helyi, távközléssel és internet szolgáltatással is foglalkozó cég tartja karban, akik vállalták, hogy ingyen biztosítják az eszközöket és a kamera felszerelését, beüzemelését.

A kamera kihelyezéséről szóló döntést – a vészhelyzet idején, hatáskörében eljárva – Balogh László polgármester hozta meg. Az térfigyelő beüzemelése december 31-ig megtörténik.