Tar Mihály visszatért a Kanizsa Médiaházhoz

A baloldali koalíció alkotta többség nem fogadta el Nagykanizsa költségvetésének módosítását, átalakította ugyanakkor az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát csütörtökön, a tavaly óta először tartott közgyűlési ülésén.

Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) azt mondta: a pandémia idején mindvégig stabil maradt a város működése, csaknem 1,9 milliárd forint plusz állami támogatás érkezett, ennek egy 588 millió forintos, a helyi iparűzési adó kompenzációjaként kapott részét illesztették bele a költségvetésbe. A kormányhatározattal megítélt forrásból csapadékvíz-elvezetésre, közlekedésfejlesztési feladatokra, önkormányzati ingatlanok és a város egyik víztornyának felújítására költhetne a város.

(Tar Mihály korábban a Kanizsa Médiaház ügyvezetője volt, most ismét az lett. Fotó: YouTube)

A mintegy 37 milliárd forintos főösszegről a közgyűlési többséget adó, az ellenzéki pártokat tömörítő Éljen VárosuNK Egyesület (ÉVE) tagjai úgy vélekedtek: ez az utóbbi három év legrosszabb költségvetése részben a pandémia, részben a kormány miatt, mert nagyobb részt csak meghatározott fejlesztésre szánt pénzek érkeznek, nem szabadon felhasználható összegek. Kifogásolták, hogy az 588 millió forint felhasználásáról a veszélyhelyzet idején a polgármester egy személyben döntött, anélkül, hogy egyeztetett volna a többséget alkotó képviselőkkel, így nem is szavazták meg a költségvetés módosítását.

Az ÉVE frakciójának előterjesztésére és annak többségi szavazatával megváltozott a nagykanizsai közgyűlés szervezeti és működési szabályzata.

A változások közé tartozik, hogy a közgyűlési patkóban ezentúl nem a Fidesz-KDNP, hanem az ÉVE képviselői ülnek a polgármester jobbján, a polgármester jogkörét a közgyűlés köszöntésére és levezetésére korlátozzák, továbbá az ÉVE tagjai közül kikerülő öttagú tulajdonosi bizottság ellenőrzi a jövőben az önkormányzati fejlesztéseket, beruházásokat.

A több mint 30 napirendi pont között szerepelt az is, hogy az ÉVE javaslatára egy bizottságot hozott létre a közgyűlés, amely a kormánypárti polgármester veszélyhelyzet alatt hozott döntéseit vizsgálja. Egy ilyen határozatot már érintettek is, többségi döntés alapján – más feladatkörben – visszahelyezték a Kanizsa Médiaházhoz a társaság ügyvezetőjét, akit két hónapja a polgármester menesztett. MTI

Tar újbóli kinevezésével kapcsolatban a Kanizsa Újság többek között azt írta: “Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője ismertette a képviselőkkel a javaslatot, miszerint: a Médiaház ügyvezetői tisztségére 2021. június 25-től, 2026. június 26-áig Tar Mihályt válasszák meg. Továbbá a Médiaház alapító okiratának módosításáról is szó volt. E szerint cégvezetői tisztséget hoznak létre, amelynek betöltésére Mikó-Baráth Györgyöt választották határozatlan időre.”

Végül: “Nyolc igennel megszavazták a képviselők a tegnapi közgyűlésen Tar Mihály újbóli ügyvezetői kinevezését a Kanizsa Médiaház élére. A Kanizsa Újság megjelenéséről, terjesztéséről pedig a júliusi közgyűlésre egy új javaslat kidolgozását kérték az ügyvezetőtől, hogy ne csak a Mediaworks cégcsoporthoz tartozó nyomdák tudjanak megfelelni a közbeszerzésen.” – fogalmazott a Kanizsa Újság.