Támogatta a megyei közgyűlés az új zalai rendőrfőkapitány kinevezését

Egyhangúlag támogatta a Zala Megyei Közgyűlés csütörtöki ülésén, hogy 2015. január végétől Sipos Gyula rendőr vezérőrnagyot nevezze ki a belügyminiszter új zalai rendőrfőkapitánynak.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány a közgyűlés keretében elmondta: 2015. január végén a felső korhatár elérése miatt nyugdíjba vonul Szukics Ferenc jelenlegi megbízott zalai rendőrfőkapitány. Javaslatát elfogadva a belügyminiszter január végétől Sipos Gyula rendőr vezérőrnagyot kívánja kinevezni Zala megyei rendőrfőkapitánynak.
Úgy fogalmazott: a jelölt „az egyik legtapasztaltabb rendőri vezető”, már 35 éve teljesít szolgálatot. A dunaújvárosi rendőrkapitányságon nyomozóként kezdte pályafutását, egyéb beosztások után 1990 és 1995 között a kapitányság vezetőjeként tevékenykedett, majd két évig vezette az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) ügyeleti főosztályát.
Sipos Gyula 1997-től három éven át vezette a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot, majd két éven át az ORFK gazdasági főigazgatóságának osztályvezetője volt. Ezt követően nyolc éven keresztül az országos rendőrfőkapitány gazdasági helyetteseként ténykedett, 2010-től a Belügyminisztérium állományában kiemelt főtanácsadóként dolgozik – részletezte az országos rendőrfőkapitány.
Az ülésen Sipos Gyula kifejtette: fontosnak tartja, hogy a korábbi zalai rendőri vezetők által kijelölt úton folytatni tudják munkájukat, s hogy a rendőri állomány a lehető legteljesebb képzésben részesülve és az elérhető legjobb feltételek között a legtöbbet tudja nyújtani.
A jelölt meghallgatása után jobbikos képviselők a kistelepülések fokozottabb védelmét kérték, míg a Fidesz képviselői úgy vélekedtek, hogy Zala megye eddig is „a béke szigete” volt, ahol nem voltak kirívó események.
Zakó László, a Jobbik frakcióvezetője arra kért választ a főkapitányjelölttől, hogy a 2006-os őszi tüntetéssorozat idején – amikor az országos rendőrfőkapitány gazdasági helyettese volt – tömegével azonosító nélkül bevetett rendőrök között voltak-e „idegenek”. Sipos Gyula kijelentette: „kizárólag magyar rendőrök” vettek részt a tüntetések kezelésében, de erről továbbiakat nem kívánt mondani, tekintettel arra, hogy még most is zajlanak perek az akkori eseményekkel összefüggésben.
A Zala Megyei Közgyűlés tagjai a vita lezárásaként tartózkodás nélkül, egyhangúlag támogatták, hogy a belügyminiszter Sipos Gyulát nevezze ki a jövő év januárjától a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének. (MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?