Takarékossági intézkedésekről döntött Nagykanizsa közgyűlése

Egyéb napirendek mellett takarékossági intézkedésekről is tárgyalt szerdán – soron kívüli ülésén – Nagykanizsa közgyűlése, amely egyes intézmények működésének szüneteltetéséről rendelkezett.

Az ülésen a közgyűlésben egyfős többségben lévő Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) frakciójának javaslatát fogadták el, elsősorban az idei évre vonatkozó intézkedésekként. Ez egyebek mellett általánosságban tartalmazza, hogy a város intézményeiben és cégeinél létszámstopot rendelnek el, illetve az irodahelyiségekben legfeljebb 20 Celsius-fokos hőmérsékletet biztosítanak.

(A kanizsai Halis István Városi Könyvtár. Fotó: Igali Lászlóné Gyöngyi)

Szüneteltetik a város kisebb kulturális intézményeinek működtetését, ezek programjait a Hevesi Sándor Művelődési Központba szervezik át. Ideiglenesen bezárnak a fiókkönyvtárak, a Magyar Plakát Ház, és december közepétől egy hónapon át zárva lesz a Halis István Városi Könyvtár és a Thúry György Múzeum.

Az idősek ellátását szolgáló Zrínyi utcai épületet annak gazdaságtalan működtetése miatt bezárják, az ott zajló tevékenységeket más intézményekben folytatják, a bölcsődék és óvodák esetében pedig lezárják az üres csoportszobákat.

Lekapcsolják Nagykanizsa épületeinek díszkivilágítását, az adventi időszakban – a város karácsonyfáját kivéve – nem szerelik fel az ünnepi fényeket sem. A városi uszoda esetében a részleges üzemeltetés lehetőségét vizsgálják.

Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) a napirendek között tárgyalt költségvetési módosításkor más megtakarítási javaslatokat fogalmazott meg, azonban ezeket az ÉVE alkotta többség nem fogadta el.

Az elmúlt hetekben már nem először leszavazott polgármesteri előterjesztés értelmében csökkentették volna a közgyűlés tagjainak tiszteletdíját, megszüntették volna a városi televíziót és újságot, valamint a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft.-t, továbbá összevonták volna az önkormányzat városüzemeltető és vagyongazdálkodási cégét.

A Hevesi Sándor Művelődési Központot ideiglenesen bezárták volna, az összes kulturális rendezvényt pedig a tavaly ősszel megnyitott – a leginkább energiahatékonyan működtethető – Kanizsa Arénába szervezték volna át a létesítmény költségvetési támogatásának megemelése mellett. MTI