Szolgáltatási igazgató: megszűntek a vízminőségi panaszok Nagykanizsán

A múlt héten már negatív vízmintákat nyertek a nagykanizsai ivóvízhálózatból, de a vízminőségi panaszok csak erre a hétre szűntek meg Nagykanizsán, ahol november 11-én egy ipari fogyasztónál történt csőtörés miatt a város egy részén barnás-sárgás, üledékes víz folyt a csapból.
Kendli Richárd, a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. szolgáltatási igazgatója az MTI érdeklődésére szerdán arról számolt be, hogy november 14-én nagyobb számban érkeztek panaszbejelentések, de azt követően már csak “szórványosan, egymástól elszigetelt esetekben érkezett” néhány bejelentés Nagykanizsa különböző pontjairól. Hétfő óta pedig már egyetlen bejelentést sem kaptak a társaság központi diszpécserszolgálatán.

nagykanizsa vízmű
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vezetékek átmosása ellenére a vízellátó hálózatban “helyenként, szórványosan, nehezen tetten érhető helyen és formában még maradhatott néhány, a szennyezést magában hordozó víztest”, de ez csak csekély számú felhasználónál okozott gondokat – mondta a szolgáltatási igazgató.
Kendli Richárd közölte: a Hevesi Sándor Általános Iskolánál lévő mintavételi helyen november 17-én vett minta teljesen negatív lett. A korábbi minták is csak a határértéket kis mértékben meghaladó vas és mangán jelenlétét mutatták ki, egy esetben volt jelentősebb a mangán mennyisége.
A vízminták mikrobiológiai vizsgálati eredményei minden paramétert illetően megfelelőek voltak, “közegészségügyi kockázat az események kapcsán nem alakult ki“, megbetegedésekről a szolgáltatóhoz nem érkezett bejelentés – jelezte Kendli Richárd.
A szolgáltató korábbi közlése szerint november 11-én lakossági bejelentések alapján értesültek arról, hogy Nagykanizsa egyes területein vízminőségi problémák léptek fel. Az ivóvízhálózat ellenőrzése során tapasztalták, hogy “az indokoltnál nagyobb vízelvétel” történt, majd másnap délután derült ki, hogy egy ipartelep belső hálózatának ivóvíz nyomóvezetéke két helyen is eltört.
Az érintett iparterületen elfolyt jelentős mennyiségű víz miatt a városi hálózat egyes részein felgyorsult az ivóvíz áramlása, ami vízminőségi problémákat okozott. A szolgáltató közlése szerint Nagykanizsán és Újudvaron összesen mintegy kétezer felhasználónál jelentkezett ez a probléma, a sárgás-barnás víz.
Az ivóvízben kismértékben határérték feletti vasion-koncentráció, vas-hidroxid-pelyhek és mangánszemcsék fordultak elő “esztétikai jellegű problémát okozva”, de egyéb szennyezés nem volt tapasztalható. A leginkább érintett területen, a nagykanizsai Corvin utcai lakótelepen ezért tartálykocsival biztosították az ivóvízellátást. MTI