Szén-monoxid-mérgezés Nagykanizsán

Szombaton hajnali 2 óra 40 perckor érkezett a riasztás, miszerint két ember szén-monoxid-mérgezés miatt rosszul lett Nagykanizsán (Kiskanizsán) egy Bajcsai úti lakásban.

A helyszínre riasztott hivatásos kanizsai tűzoltók szerint a bajt feltehetőleg a lakás fürdőszobájában működő, nyílt égésterű vízmelegítő okozta.

A  vízmelegítő közelében gázkoncentrációt mértek a lánglovagok.

Az enyhe szén-monoxid-mérgezés következtében rosszul lett embereket a mentők a Kanizsai Dorottya Kórházba szállították.

(Forrás: Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Az LMP szerint a fűtési időszakban az emberek biztonságát veszélyeztetik a kéményseprői ellenőrzések és a szociális alapú tűzifaellátás területein tapasztalható problémák.
Gerstmár Ferenc, az ellenzéki párt belügyi kabinetvezetője egy, a közelmúltban Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: egy napirenden lévő törvénymódosítás eltörölné az évenkénti kötelező kéményseprési ellenőrzést.
Emiatt családok élete kerülhet veszélybe a szén-monoxid mérgezések és kéménytüzek számának emelkedésével – jelentette ki.
A kötelező ellenőrzések eltörlése helyett teljesen újjá kellene alakítani a kéményseprő iparágat, mivel a jelenlegi szabályai csak azt a célt szolgálják, hogy elfedjék a feladattal megbízott katasztrófavédelem alkalmatlanságát – fejtette ki az LMP politikusa. MTI