Szén-monoxid-mérgezés egy kanizsai családi házban

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával szállítottak kórházba a mentők egy embert a nagykanizsai Varasdi utca (Kiskanizsa) egyik családi házából szerdán a késő esti órákban.

(A szén-monoxid feltehetően a fürdőszobai gázbojlerből szivárgott. Fotó: Nagykanizsa Tűzoltóság)

A helyszínre a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik gázkoncentrációt tudtak mérni az épületben.
A gázszolgáltató szakemberei az összes gázkészülék használatát megtiltották a házban – olvasható a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

A fűtési időszak és a tél egyik legnagyobb veszélye a már oly’ sokszor emlegetett szén-monoxid-mérgezés. Annak ellenére, hogy a katasztrófavédelem folyamatosan felhívja a lakosság figyelmét a veszélyekre, még mindig sokan nem veszik elég komolyan.

Nem telik el úgy fűtési szezon, hogy ne hallanánk a fűtés legnagyobb veszélyforrásával a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos esetekről, balesetekről. Annak ellenére, hogy országosan is évről évre több ilyen esettel találkozunk, a halálos áldozatok száma azonban folyamatosan csökken, amely valamilyen szintű öngondoskodási képesség növekedéséről tesz tanúbizonyságot a lakosok körében.

Az esetek növekvő számának hátterében az is áll, hogy egyre több helyen szereznek be a hatóságok által bevizsgált életmentő eszközöket, szén-monoxid érzékelőket. A készülék a mérgező gáz kis mértékű jelenlétét is képes kimutatni a levegőből, így amikor fejfájás és enyhe émelygés miatt nem is gyanakszunk a fűtési szezon legnagyobb veszélyére, már akkor is tiszta képet ad a készülék, a ránk leselkedő mérgező gáz jelenlétéről, melyet hangos sípolással is jelez. Ekkor azonnal nyissunk ablakot, zárjuk el a gázkészüléket és mielőbb hagyjuk el az ingatlant, majd hívjuk a tűzoltókat a 112-es számon – figyelmeztet a katasztrófavédelem.