Szélviharok miatt adtak ki riasztást

Ismét feltámad a szél – hívta fel a figyelmet vasárnap késő délután a Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely hétfőre az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a szél miatt.

Azt írták: az észak felől érkező, és gyorsan átvonuló markáns hidegfront hatására vasárnap estétől egyre több helyen kell viharos széllökésekre számítani.

A legerősebbek síkvidéken általában a 70-80, míg főként a Dunántúl északi tájain, illetve Pest és Nógrád megyében néhol akár a 90 kilométer/órát is meghaladhatják, de a magasabban fekvő helyeken 100 kilométer/óra körüli lökések is lehetnek.

Hétfőn napközben fokozatosan veszít erejéből a szél: délutánra a viharos, estére már az erős lökések is megszűnnek.

A meteorológiai szolgálat Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a szél veszélye miatt. MTI

(Szeles idő Nagykanizsán. Fotó: Fehér Tibor – archív)

Megbontotta egy panelház szigetelését a szélvihar Nagykanizsán

Szerdán az esti órákig a viharos szél következtében kiborult fák eltávolításához harmincöt alkalommal riasztották a zalaegerszegi, nagykanizsai, lenti zalakarosi, letenyei, keszthelyi hivatásos tűzoltókat, valamint a zalaszentgróti önkormányzati tűzoltókat és a gelsei, szőkedencsi és a murakeresztúri önkéntes tűzoltókat. A lánglovagok Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Magyarszentmiklós, Hahót, Csapi, Sárhida, Somogycsicsó, Teskánd, Söjtör, Boncodfölde, Zalaszentlászló, Kistolmács, Iharosberény, Zalakaros, Nemesbük, Murakeresztúr, Szőkedencs, Szepetnek, Becsehely, és Hévíz…