Statzup – a semmiből a hazai startup-piac csúcsára

Az ember különösen büszke akkor, amikor olyan sikeres emberekkel beszélgethet, akik a saját generációjából valók. Így voltam Varga Tamással és Simán Kristóffal is, akik a semmiből az ország egyik legsikeresebb startup cégét indították. Másodsorban azért is tölt el büszkeséggel a dolog, mivel egyfelől nagykanizsai srácokról van szó, másfelől ezek a fiúk a magyar Forbes magazin következő számában is helyet kaptak.

Startupnak hívjuk manapság azokat az új, kevés tőkével indított vállalkozásokat, amik viszonylag rövid idő alatt jelentős sikert és bevétel gyarapodást képesek elérni. Ezek jellemzően informatikai, illetve internetes vállalkozások, és fő ismérvük a rendkívül jó fejlődési potenciál – (szerk.)

Mit is csináltok valójában?

1425801_10201765156724941_339013746_n

Tamás a Sport 1-en

Fantasy Sport játékok fejlesztésével foglalkozunk, azon belül is főként a futballal. Mindezeket elsősorban internetes felületre, valamint ehhez kapcsolódóan Apple iOS rendszerekre optimalizálva. A játékok lényege, hogy a valós játékosokból – futballistákból – összerakhatunk egy képzeletbeli csapatot, amely ezen játékosok teljesítménye alapján kap pontot. Mindezt a piacon elérhető legfrissebb adatforrással, kb. 30 másodperccel azután, hogy a teljesítmény (sikeres passz, labdaszerzés vagy épp gól) megtörtént. Tehát a játékos valós teljesítménye valós időben kerül a mi rendszerünkben is, hiteles adatokat adva a Fantasy Futball-ra regisztrált játékosaink számára. Ezzel egy valósághű szimulációt láthatunk a különböző csapatösszeállítások működéséről.

Milyen indíttatásból alapítottátok a StatzUp-ot? Mire számítottatok az induláskor?

IMG_0056

Kristóf „bemutat”…

A fő kiindulópont a bizalom volt. Mindketten a Batthyányba (BLG) jártunk gimibe, onnan ismertük egymást, és ez elegendő alapot adott ahhoz, hogy az üzleti életben is kamatoztatni tudjuk a tudásunkat. Korábban már dolgoztunk együtt különböző projekteken, és nagyon jó volt az összhang. Persze mindkettőnknek volt már előtte startup -tapasztalata is. Az elején, majdnem fél évig csak kapaszkodókat próbáltunk keresni. Akkor még nem tudtuk, hogy mi lesz ennek a vége, vagy azt, hogy mi lesz a következő hónapban, egyszerűen csak mentünk előre… Az igazi nagy lökést az adta, amikor az MLSZ-szel szóban megállapodtunk. Onnantól kezdve már, ha akartunk volna sem tudtunk volna megállni, nagyon nagy lett a motiváció és a munkakedv is.

…befektetett nálunk az ország talán legjobb kockázati tőke befektetője, az OTP Day One Magvető Tőkealap, és mindeközben további 3 évre hosszabbítottunk az MLSZ-szel és a Magyar Telekommal is a hazai játékokat tekintve.

Milyen eredmények vannak a tarsolyotokban alig egy évvel az indulás után?

IMG_0975

Tamás épp „vetít”…

“Szakmailag” besöpörtünk néhány díjat (Microsoft Imagine Cup 2. helyezés, Smartmobil startup verseny döntő, Microsoft Europe Cloud SME of the Month), és a legújabb, hogy a startup program keretein belül mehetünk Dublinba, Európa legnagyobb webes konferenciájára kiállítani.
Ezek mellett befektetett nálunk az ország talán legjobb kockázati tőke befektetője, az OTP Day One Magvető Tőkealap, és mindeközben további 3 évre hosszabbítottunk az MLSZ-szel és a Magyar Telekommal is a hazai játékokat tekintve. Eközben október óta elértünk 30.000 regisztrációt, ami bíztató jelnek tűnik.

A magyar startup vállalkozások ugyanolyan nehézségekkel küzdenek, mint bármely más induló cég.

Hogyan értékelitek a magyar lehetőségeket a start up cégek számára?

IMG_0060

A kanizsai Paige és Brin

A magyar piac sok dologban hasonlít az USA-éra, ami talán a legjobb táptalaj a hasonló cégek számára, csak a mienk kisebb. (A Forbes adatai alapján Izraelben van jelenleg a legnagyobb számú startup vállalkozó – a szerk.) Mindkettő esetében van buktató dögivel. Az itteni lehetőségek nem kimondottan jók a krónikus tőkehiány miatt, kint pedig a mérhetetlen piaci harc okoz gondot. A magyar startup vállalkozások ugyanolyan nehézségekkel küzdenek, mint bármely más induló cég. Akadnak pályázatok, támogatások a beinduláshoz, de erre üzletmenetet építeni nem igazán szabad, hisz előbb utóbb elfogynak ezek a pénzek.
Az üzleti infrastruktúra, pl. egy háromszintű befektetési rendszer (inkubátorok az ötleteknek, angyalok, majd kockázati tőkecégek a kiforrottabb vállalkozásoknak) már kialakulóban vannak, bár sok esetben még eléggé ad hoc módon működnek.
A kormányzat egyébként nagyon propagálja az egész startup mozgalmat, de a média szereplői számára pont ezért lesz visszatetsző az, amit csinálunk. Lassan eljutunk odáig, hogy a startup egyfajta “őrület”, egyfajta szitokszó lett csak azért, mert ezzel lehet kattintást generálni, és ez egy kicsit zavaró. Másfelől sokan még nem tudják értelmezni, elhelyezni ezt a megszokott magyar valóságunkban. Persze, ha egyik napról a másikra kitalálná valaki, hogy nem vagyunk startup, sok minden akkor sem változna, ez csak egy kategória.

Mi a további fejlődési/fejlesztési irányotok a jelenlegi terméketekkel kapcsolatban? Vannak-e más ötletek is a közeljövőre?

Ötletek mindig vannak. A közös munka során szerintem hetente kitalálunk egy világmegváltó ötletet, de ezeket félre kell tenni, hisz ha ezeken is gondolkodnánk, csak elaprózódnánk.
A legfontosabb, hogy nemzetközi piacra lépés előtt állunk, ezért újraszerveztük a cég működését is a nyáron. Kezdjük leküzdeni a hirtelen növekedésből adódó problémáinkat – márciusban még csak 5-en, júniusban már 12-en voltunk -, és ha sikeresen el tudunk indulni Magyarországon kívül is, akkor elkezdhetünk új platformok irányába is kacsintgatni. Nagy álmunk egy X-Box One applikáció, amely folyamatosan kapcsolatban tart a kedvenc csapatoddal: csinálj bármit a televízión, ha Messi gólt lő, akkor te arról értesítést kapj.

További információk a Forbes magazin csütörtökön megjelenő számában, itt vagy a Facebook oldalon.

Vélemény, hozzászólás?