Soron kívüli szúnyogirtás lesz Nagykanizsán

Tisztelt Kanizsaiak!
Idén országszerte súlyosabb a szúnyoghelyzet, mint a megelőző években volt. Érezzük ezt mi magunk is, a saját bőrünkön, hiszen a városban is magas a vérszívók száma.

Nagykanizsán az elmúlt hetekben kétszer volt földi szúnyoggyérítés, legutóbb múlt csütörtökön. A helyzet nem sokat javult, a lakossági panaszok a szúnyoginvázió miatt azóta is folyamatosan érkeznek a polgármesteri hivatalhoz.

(Szúnyogirtás Nagykanizsán augusztusban. Fotó: MTI/Varga György)

Tegnap ismét kértem az országos szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős katasztrófavédelem megyei igazgatóságától, hogy a vérszívók ellen lépjenek fel földi, valamint soron kívül légi úton is.

Időközben megkaptam az első hivatalos megkeresésemre a választ, amely szerint a kifejlett szúnyogok elleni légi védekezés az európai uniós rendelkezések szerint már nem általános, s a technológia alkalmazására kizárólag és kivételes alkalmakkor a katasztrófavédelem bír felhatalmazással a gyérítési munkák intenzívebbé tétele érdekében. A szúnyoggyérítés légi úton azokon a helyszíneken végezhető csak el, ahol a kiemelt szúnyogártalom és a betegségterjesztő szúnyogfajok nagyszámú jelenléte miatt indokolt.

A szúnyoggyérítés technológiájának megválasztás minden esetben szakértői állásfoglalás alapján történik. A szakértői vizsgálatok eredménye alapján Nagykanizsán a légi gyérítés indokoltsága jelenleg nem áll fenn.

A válaszlevélben tájékoztattak arról is, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága Nagykanizsán soron kívüli földi kémiai szúnyoggyérítést rendelt el, amelyet augusztus 22-én, a napnyugta utáni órákban végeznek el. Rossz idő esetén a vérszívók ellen vasárnap-hétfőn, szintén napnyugta után lépnek fel – tájékoztatott Facebook oldalán szerdán Balogh László nagykanizsai polgármester.