Sétálóutca lett a nagykanizsai Ady utca egy része

Több mint 290 millió forint beruházással sétálóutcává alakították Nagykanizsán az Ady utcát, amelynek elején egy 10 millió forintos magánadományból készült szoborpárost is elhelyeztek.
Dénes Sándor polgármester (Fidesz-KDNP) a csütörtöki avatáson felidézte, hogy két évvel ezelőtt kapott a város kormányzati forrásból kétmilliárd forintot infrastrukturális fejlesztésekre, amelyből 20 helyszínen indultak el utak és járdák felújításai. A rekonstrukciók a város több pontján jelenleg is zajlanak, a tervek szerint az ősz végére fejeződhetnek be
.

(A Sétálóutca avatása. Velenczei Ferenc valamint Sörös Rita és kislánya)

A fejlesztések egyik elemeként – a városlakók régi álmát megvalósítva – alakították át a város első sétálóutcájává az Ady utcát a főtérhez közeli szakaszán. A 290 millió forintot meghaladó átalakítás keretében a térkövezés mellett elvégezték az útszakasz közműveinek és bekötéseinek teljes cseréjét is – jelezte a polgármester.

Hozzátette, hogy néhány éve kereste meg őt Velenczei Ferenc helyi vállalkozó, aki néhai feleségével egy a kereskedővárosi múltra utaló szoborkompozíciót ajánlott fel a városnak. Sörös Rita kaposvári szobrászművész Kereskedőfeleségek című életnagyságú alkotása így kerülhetett az újonnan átadott sétálóutca főtérhez közeli végére.

(A köztéri alkotást Velenczei Ferenc vállalkozó, Dénes Sándor polgármester és Cseresnyés Péter államtitkár avatta fel)

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy hosszú előkészítés után a város lépésről lépésre fejlődik. Ennek egyik eleme az új sétálóutca átadása, amivel együtt forgalomba helyezték a csatlakozó Zrínyi utca ugyancsak teljes szélességében felújított két útszakaszát is.

A Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Területi Infrastrukturális Fejlesztések előirányzatából – a korábbi belvárosi közterületi rekonstrukciókhoz csatlakozva – a sétálóutcában utcabútorokat és virágládákat is elhelyeztek, valamint fákat ültettek, májusban pedig új kandelábereket állítanak fel. A több mint tízmillió forintos felajánlásból elkészült szoborpár pedig a közeljövőben díszkivilágítást is kap. MTI

A Kanizsa Kul-Túra Egyesületünk 2015. őszén vállalta, hogy segíti a Velenczei házaspár szobor állítási tervét. 2016. február 4. kelt a pályázati kiírás, melyre 5 zalai művészt hívtunk. A sikertelen pályázat után sem adtuk fel, mindenkinek nyitva hagytuk a lehetőséget, hogy új tervekkel jelentkezzen.

Sajnos a zalai művészek nem jelentkeztek többet. Ekkor (hónapokkal később) olvasta el Sörös Rita művésznő a Facebook üzenetünket, melyben hívtuk pályázni. Megkeresett és azt mondta, addig gyártja az ötleteket, míg valamelyiket mindenki el tudja fogadni. Így született meg az az alkotás, ami reményeink szerint a város minden lakójának elnyeri tetszését. Nem csak látványa, de elhelyezkedése, és politikai semlegessége miatt is.” – írta az egyesület a Facebookon.