Segítség a jogszabályi változások nyomon követéséhez

Biztosan nem egyszer járt már úgy, hogy nehezen követte a jogszabályi változásokat. Időnként rendkívül nehéz ezekből kiemelni a lényeges szempontokat, ami pedig nagyban segítené a változások és újdonságok megértését és feldolgozását, így az új jogszabályok követését is. 

Adózóként segítségére lehet a könyvelő, az adótanácsadó vagy adószakértő, de ki támogatja a szakembereket, hogy ne maradjanak le egy változásról sem, hogy minden új változást a lényegi szempontok mentén értsenek meg, s mindennapi munkájukban a lehető legmegfelelőbben alkalmazzák már a legújabb információkat is?

Jogkövetési vizsgálat vagy adóellenőrzés?

Kiváló példa a jogkövetési vizsgálat és az adóellenőrzés közti különbség. Ezekkel a fogalmakkal és eljárásokkal gyakorlatilag bármelyik adózó találkozhat, esetleg nem is tudván, hogy a NAV ellenőrzések egyáltalán nem egyformák.

A NAV az adózókat célzott kiválasztási rendszerek segítségével választja ki, s ennek, valamint az egyedi kockázatelemzési eljárás során nyert eredmények alapján indít adóellenőrzést vagy jogkövetési vizsgálatot ellenük. 

A jogkövetési eljárás keretében a NAV azt ellenőrzi, hogy az adózó a jogszabályban előírt adókötelezettségeinek a megfelelő módon és időben tett-e eleget. Adóellenőrzéssel lezárt időszakban ismételt ellenőrzésre csak bizonyos, a törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén van mód, ezzel szemben a jogkövetési eljárás során a vizsgálat alatt és annak végeztével is nyújthat be az adózó önellenőrzést. Az adóhivatal pedig ugyanazon időszakra és adónemre több alkalommal is elrendelhet vizsgálatot. A jogkövetési vizsgálat során ha mulasztásra derül fény, az adózó önellenőrzést indíthat, s így legfeljebb mulasztási bírság terheli majd, elkerülve az adóbírságot. Ez csak kis szegmense ennek a konkrét kérdéskörnek, de azt megvilágítja, hogy fontos tisztában lenni az adózó jogaival és kötelességeivel.

Hol tájékozódjunk?

Természetesen rendelkezésre állnak hivatalos fórumok is, de ma már adózási, pénzügyi területen is találhatunk szakmai blogokat, ahol élvezetesebb és érthetőbb formában válnak elérhetővé a jogszabályi és egyéb változások. A Perfekt Zrt. fórumán a szakemberek és minden érdeklődő számára egyaránt lehetőség nyílik az aktuális adózási és pénzügyi-számviteli témák megismerésére, követhetik a változásokat, sőt, érdekességeken keresztül válhatnak kézzelfoghatóbbá a napi feladatok is számukra. Ezenkívül közbeszerzési, valamint jogi tartalmakat, aktualitásokat is olvashat.

Ráadásként a szakmai blogon túl szakmai klubokat is találhatunk, amivel egyedülálló lehetőséget nyújtanak a speciális szakmai ismeretek és naprakész információk megszerzéséhez. Az ország több pontján elérhető klubjaik előadói a NAV, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Államkincstár helyi és országosan ismert vezetői és szakemberei. Első kézből informálódni időnként szó szerint is aranyat ér.