Rekordot meghaladó vízállás várható a Principális-csatornán

Az eddigi legmagasabb vízszintet meghaladó tetőzés várható a hét végén a Principális-csatornán, Nagykanizsánál; a Murán továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

 

 A Nyuduvizig MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Principális vízgyűjtőjére szerda este hullott újabb 15-20 milliméter eső miatt tovább emelkedett a csatorna már addig is magas vízállása. Csütörtök délelőtt Nagykanizsán 242 centiméteres vízállást regisztráltak.
A következő napokban még további, lassú vízszintemelkedésre lehet számítani, a hét végére valószínűsíthető, hogy a vízfolyás elérheti a 260 centiméter körüli vízszintet a nagykanizsai vízmércénél.
A vízügyi honlap adatai szerint a Principálison 1993. december 25-én mérték az eddigi legmagasabb vízállást, 248 centimétert. A csatornánál másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
A Nyuduvizig tájékoztatása szerint a Murán továbbra is szintén másodfokú árvízvédelmi készültség érvényes. Letenyénél lassan árad a folyó, szerda éjféltől stagnál a vízszint, amely csütörtök reggel 418 centiméteren állt. A hidrológus szakemberek számításai szerint a délutáni órákban lassú, elhúzódó apadás valószínű.
A folyó Murakeresztúron lassan, egyenletesen árad, a tetőzést csütörtökön a késő esti, éjszakai órákra várják. A zsilipek zárva vannak, a levonuló árvíz lakott területeket nem veszélyeztet.
A Kebele-patak 60 hektáros árvízvédelmi tározójában az elmúlt három napban 1,2 millió köbméter víz gyűlt össze. Várhatóan péntektől a Kebele-patakon is újból apadásra lehet számítani.

Fotó: MTI-Varga György

Vélemény, hozzászólás?