Rászoruló zalai és somogyi diákok kaptak ingyen szemüveget Csapiban

A Zala megyei Csapiban főként fokozottan hátrányos helyzetű zalai és somogyi gyerekeket oktató Térségi Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium diákjainak szerveztek látásszűrést hétfőn, akinek pedig szüksége volt rá, térítésmentesen szemüveget is kapott.

(Egy diák látását vizsgálja Szünstein Mária szemészorvos a Térségi Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégiumban a Zala megyei Csapiban 2017. november 27-én. A főként fokozottan hátrányos helyzetű zalai és somogyi gyerekeket oktató iskolában a Magyar Látszerész Szövetség szakorvosai és optikusa közreműködésével átfogó szűrést tartottak, akinek pedig szüksége volt rá, térítésmentesen szemüveget is kapott. MTI Fotó: Varga György)

Faragó Zsolt intézményvezető az MTI érdeklődésére elmondta: azt tapasztalták, hogy 150 diákjuk körében – akik közül több mint 60-an fokozottan hátrányos helyzetűnek számítanak – a gyakori fejfájás, az írási, olvasási vagy számolási hibák mögött nem ritkán látásproblémák vannak, de ezt az okot a szülők csak elvétve ismerik fel.

Gyermekeiket ezért nem is viszik szemorvoshoz, ha pedig mégis kiderül, hogy csak szemüveggel láthatnak jól, annak a költségét nem nagyon tudják vállalni.

(Egy diák látását vizsgálja Tóbiás Richárd a Magyar Látszerész Szövetség elnöke a Térségi Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégiumban a Zala megyei Csapiban 2017. november 27-én. MTI Fotó: Varga György)

Az iskola kezdeményezésére – amelyet a Gyermekétkeztetési Alapítvány is felkarolt – a Magyar Látszerész Szövetség szakorvosai és optikusa közreműködésével tartottak hétfőn átfogó szűrést a zalai kistelepülés iskolájában. Délutánig több mint 60 gyereket vizsgáltak meg, közülük ötről derült ki, hogy szemüvegre van szüksége az éleslátáshoz. MTI