Összeírják az ebeket Nagykanizsán

Tisztelt Ebtartók!

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 42/B.§ (1) bekezdése alapján Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata ebrendészeti feladatainak ellátása érdekében, valamint a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira figyelemmel 2018. október 15. és 2018. november 30. között Nagykanizsa város közigazgatási területén tartott ebek összeírását végzi.

Az ebösszeírás önbevallásos módszerrel történik, melyhez a szükséges nyomtatvány (ebösszeíró adatlap) beszerezhető a Polgármesteri Hivatal (Nagykanizsa Erzsébet tér 7.) alagsori ügyfélfogadójában, vagy letölthető a www.nagykanizsa.hu honlapról.

Az ebösszeírás során az ebtartónak ebenként egy ebösszeíró adatlapot kell kitöltenie.

Az ebösszeíró adatlapot legkésőbb 2018. november 30-ig az önkormányzathoz kell visszajuttatni személyesen vagy postai úton.

Nem kell kitölteni az ebösszeíró adatlapot abban az esetben, ha az ebet az ebtartó az önkormányzatnál már bejelentette, az eb jelenleg is a tulajdonában van és azt Nagykanizsa területén tartja.




A kitöltéssel kapcsolatos tájékoztatás a Polgármesteri Hivatal alagsori ügyfélszolgálatán kérhető ügyfélfogadási időben (kedd és csütörtök 8.00-12.00 és 13.00-16.00) vagy az alábbi telefonszámokon: 20/849-2470, 20/849-2484.

Felhívom az ebtulajdonosok figyelmét, hogy:

a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010.(II.26.) Korm.rendelet 17/B.§ (10) bekezdése értelmében 2013. január 1. napjától a négy hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel megjelölve tartható, ezért kérem, amennyiben a jogszabályban meghatározott kötelezettségének még nem tett eleget, úgy szíveskedjék a jeladóval nem rendelkező ebet állatorvosnál megjelöltetni
az eb tulajdonosa és tartója az ebösszeíráskor köteles az ebösszeíró adatlapon szereplő adatok szolgáltatására, annak elmulasztása esetén az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998.(XII. 31.) kormányrendelet alapján 30.000 Ft pénzbírsággal sújtandó

– az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését és a benyújtott adatlapok valóságtartalmát a polgármesteri hivatal munkatársai ellenőrizni fogják

TÁJÉKOZTATÁS AZ EBRENDÉSZETI HOZZÁJÁRULÁSRÓL

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 10/2015.(III.02.) önkormányzati rendeletével az ebrendészeti hozzájárulás tárgyában rendeletet alkotott, mely 2015. március 15-én lépett hatályba.

Az rendelet hatálya arra a természetes személy, jogi vagy jogi személyiség nélküli szervezet ebtulajdonosra terjed ki, aki Nagykanizsa közigazgatási területén ebet tart.
Az eb tulajdonjogának megszerzését az ebtulajdonos a szerzéstől számított 15 napon belül köteles írásban az önkormányzatnál bejelenteni.
Ebtulajdonosnak kell tekinteni azt is, aki az eb tulajdonjogát az önkormányzatnál nem jelenti be, de annak ténye az ebösszeírás során megállapítást nyer.

Az éves ebrendészeti hozzájárulás mértéke:

veszélyes eb vonatkozásában ebenként: 20.000 Ft
más eb esetében ebenként: 5.000 Ft.

Az ebtulajdonosnak a június 30-ig elpusztult eb után fenti ebrendészeti hozzájárulás felét kell megfizetnie, amennyiben az eb elpusztulását legkésőbb július 15. napjáig bejelenti és azt az eb oltási könyvébe az állatorvos által tett bejegyzéssel igazolja.
Az ebtulajdonosnak az ebrendészeti hozzájárulás felét kell megfizetni akkor is, ha ebét legfeljebb június 30-ig Nagykanizsa közigazgatási területén belül tartja és az eb közigazgatási területről történő kikerülését legkésőbb július 15-ig bejelenti.

Az éves ebrendészeti hozzájárulás megállapítása és megfizetése:

Az éves ebrendészeti hozzájárulás mértékéről és a mentességről az ebtulajdonos által írásban bejelentett és igazolt tényekre, változásokra figyelemmel a polgármester minden év szeptember 30-ig határozattal dönt, amit az ebtulajdonos részére megküld.
Amennyiben szeptember 30-át követően válik ismertté olyan ebtartó személye, akivel szemben az ebrendészeti hozzájárulás kiszabásának feltételei egyébként fennállnak, az ebrendészeti hozzájárulást vele szemben pótlólag határozattal meg kell állapítani.
Az ebrendészeti hozzájárulást az ebtulajdonos évente egy összegben, minden naptári év október 30. napjáig, a szeptember 30-át követő megállapítás esetén 30 napon belül köteles megfizetni Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata részére.

Mentességek, változások igazolása bejelentése:

Az eb az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 42/C. § (4) bekezdésben meghatározott mentességét az alábbi iratokkal kell igazolni:

törzskönyv másolata (magyar fajta esetén)
mentő-, jelző-, vakvezető-, rokkantsegítő-, terápiás eb kiképzéséről szóló vagy az ilyen tartást rögzítő orvosi igazolás,
az Országos Magyar Vadászkamara által kiállított vadászkutya alkalmassági vizsgabizonyítvány,
az állatorvos igazolása az ivartalanításról,
állatmenhely, ebrendészeti telep vagy állatvédelmi szervezet igazolása az örökbefogadásról,
a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szerv, a nemzetbiztonsági szolgálat vagy a közfeladatot ellátó őrszolgálat igazolása az eb alkalmazásáról.

Az eb tulajdonjogában beállt változást az eladó (ajándékozó) és a vevő (megajándékozott) együttesen, az ivartalanítást, a tartási hely megváltozását és az elhullás tényét az ebtartó írásban köteles bejelenteni az önkormányzatnál a változást követő 15 napon belül. Az eb elhullását az eb oltási könyvébe az állatorvos által tett bejegyzéssel kell igazolni.
Amennyiben az eb tulajdonosa az ebet állatmenhelynél, állatvédelmi szervezetnél, vagy ebrendészeti telepen helyezi el köteles azt 15 napon belül az önkormányzatnál bejelenteni és az erről szóló igazolást bemutatni.
Az ebtulajdonos halálát a közeli hozzátartozó köteles bejelenteni az önkormányzatnál, egyben nyilatkoznia kell arról, hogy ki az állat új tulajdonosa.

Kérem, hogy amennyiben az ebösszeírás során adatlapot tölt ki, úgy szíveskedjen mellékelni az a-f) pontban felsorolt mentességet igazoló iratokat, vagy azok másolatát.

Abban az esetben, ha a tulajdonában lévő ebet korábban már bejelentette, úgy kérem, hogy szíveskedjen meggyőződni arról, hogy az adatokban esetlegesen bekövetkezett változást bejelentette-e.

Együttműködését köszönöm!

Nagykanizsa, 2018. október 1.

Dénes Sándor

polgármester
(Forrás: nagykanizsa.hu)