Orosz-ukrán háború: mintegy 40 menekültet szállásolt el a Via Kanizsa

Társaságunk az általunk üzemeltetett MS-Mindenki Sportszállója szabad kapacitását kihasználva elsők között csatlakozott az ukrajnai menedékkérők elszállásolásához. Szállónk megtelt, ott 36 fő tartózkodik. Március 3-4-én nagy számban érkeztek hozzánk élelmiszer, ruha és egyéb felajánlások, amit szállásadóként ezúton is köszönünk.

A Mindenki Sportpályáján kicsi a rendelkezésünkre álló raktározási lehetőség, ezért kérjük , hogy a továbbiakban adományozási szándékukat a Családsegítő Központ 20/920-8044-es telefonszámán jelezzék (munkaidőben). A Családsegítő Központ a Polgármesteri Hivatal szakosztályával közösen szervezi az adományok szétosztását a városba érkező menedékkérők ellátását.

Jelenleg élelmiszer és tisztítószer adományokat tudnak fogadni – közölte Facebook oldalán pénteken a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. (Fotó: Via Kanizsa – Facebook)

Az orosz-ukrán háború friss, vasárnapi fejleményei

  • Ursula von der Leyen: már több mint 1,2 millióan menekültek el Ukrajnából. Már több mint 1,2 millióan menekültek el Ukrajnából, de számuk tovább fog növekedni – mondta az Európai Bizottság elnöke szombaton a spanyol miniszterelnökkel folytatott madridi megbeszélését követően.
  • Agrárminisztérium: meg kell védeni a hazai élelmiszer- és takarmányellátás biztonságát. Az ukrajnai háború rendkívüli helyzetet teremtett az európai és a magyar élelmiszer-gazdaságban, hiszen Ukrajna az Európai Unió negyedik legnagyobb élelmiszer-beszállítója. Ezért a magyar kormány felelős döntést hozott a hazai ellátás biztonságának fenntartásáért – közölte az agrárminiszter.
  • Soltész: 540 millió forint felajánlás érkezett eddig a Híd Kárpátaljáért segélyprogramon keresztül. Vasárnap reggelig 540 millió forint felajánlás érkezett az orosz-ukrán háború kitörése után a kormány által indított Híd Kárpátaljáért segélyprogramon keresztül – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a Kossuth rádióban.
  • Több mint kétezer objektum megsemmisítéséről számolt be orosz katonai szóvivő. Az orosz haderő az Ukrajna ellen elindított háború kezdete óta az ukrán katonai infrastruktúra 2203 objektumát semmisítette meg – közölte vasárnap Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
  • Németország állampolgárságtól függetlenül mindenkit befogad Ukrajnából. Németország állampolgárságtól függetlenül mindenkit befogad az orosz invázió miatt Ukrajnából elmenekülő emberek közül – mondta a szövetségi belügyminiszter egy vasárnapi interjúban, amelyben hangsúlyozta, hogy a legfontosabb feladat a menekültek elosztása az Európai Unió tagországai között.
  • Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta Oroszország besorolását a Moody’s. Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta Oroszország besorolását vasárnap a Moody’s Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal a várakozásával indokolta a lépést, hogy az ukrajnai háború miatt elrendelt nyugati szankciók és az ezek nyomán érvénybe léptetett tőkekorlátozások hatással lesznek a külföldre irányuló fizetésekre, köztük az orosz államadósság-szolgálati kötelezettségek törlesztésére is.
  • Az orosz bankok áttérnek a kínai UnionPay fizetőrendszer használatára. Több orosz bank bejelentette vasárnap, hogy hamarosan megkezdi a kínai UnionPay kártyaüzemeltető rendszerét használó kártyakibocsátást, amelyhez társul Oroszország saját Mir-hálózata.